ТАЈАНСТВЕНИ НЕСТАНАК (SEN TO CHIRIRO NO KAMIKAKUSHI)

Јапански цртаћ, не претјерано духовит; али прилично настран за појмове дјечје забаве. Пун је митолошке подлоге, која му даје сценаристичку снагу. Дјевојчица Чириро се с родитељима сели у нову кућу. Напушта пријатеље, и зато је тужна. На путу промаше скретање, и дођу у напуштени забавни парк. Бар мисле тако, док јој родитељи не постану свиње. […]

петак, септембар 9, 2011 / 05:15

Јапански цртаћ, не претјерано духовит; али прилично настран за појмове дјечје забаве. Пун је митолошке подлоге, која му даје сценаристичку снагу.

Дјевојчица Чириро се с родитељима сели у нову кућу. Напушта пријатеље, и зато је тужна. На путу промаше скретање, и дођу у напуштени забавни парк. Бар мисле тако, док јој родитељи не постану свиње. Привучени изузетно укусном храном без продавца.

Онда размажена Чириро упада у свијет којекаквих јакрепа, бабарога и духова. Поставка тог свијета је прилично сурова и реална. Истовремено страшна и забавна. Да би преживјела, запошљава се у бањи. Гдје духови долазе на рехабилитацију. Ту њен другар Хаку, ради послове за Јубабу. Злу вјештицу. Све вријеме покушава искупити и ослободити родитеље. Моли их да не једу превише, да их не би заклали за оброк. Они на то грокћу.

Проблем се разрјешава принципом поларизације. Уз помоћ многобројних помагача, оде до Зенибе, Јубабине сестре близнакиње.

Одрасли конзумент може развити осјећај, да је ово исувише мрачно штиво за дјецу. И јесте. Ако су критеријум будалаштине са пјевањем, а не Орлови рано лете.

 

(Редитељи: Хајао Мијазаки; Гласови: Руми Хираги, Мију Ирино, Мари Нацуки)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *