Тадић: Признање независности Косова је црвена линија коју нећемо прећи

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је у Бриселу да Београд ни под којим условима неће ни експлицитно, ни имплицитно признати косовску независност. „То је црвена линија коју ни под којим условима нећемо прећи”, поручио је Тадић након разговора са предсједником Европског савјета Херманом ван Ромпејом. „Србија, ова њена администрација, Влада, и ја као предсједник, нећемо […]

уторак, 7 јуна, 2011 / 07:58

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је у Бриселу да Београд ни под којим условима неће ни експлицитно, ни имплицитно признати косовску независност.

„То је црвена линија коју ни под којим условима нећемо прећи”, поручио је Тадић након разговора са предсједником Европског савјета Херманом ван Ромпејом.

„Србија, ова њена администрација, Влада, и ја као предсједник, нећемо ни имплицитно ни експлицитно признати косовску независност”, нагласио је Тадић.

Тадић је примјетио да „постоје земље које би Србију хтеле да ставе у ситуацију да за добијање статуса кандидата и датума за почетак преговора уради и корак више”, али се то, према његовим ријечима, неће догодити.

„Ми то нећемо урадити и нећемо прећи црвену линију и о томе сам говорио и са Кетрин Ештон и са Ван Ромпејем”, истакао је предсједник Србије.

Он је казао да је дијалог са Приштином дио напора да се у ЕУ уђе без новог конфликта којим би оптерећивали европску заједницу народа.

„Боримо се свим могућим легалним средствима за наше интересе, и на начин који подразумева да је Србија кредибилан партнер.

Да ће Србија учинити и испунити оно што каже да ће урадити, додао је Тадић.

Предсједник Србије је изразио спремност Београда да кроз дијалог са Приштином ријеши животне проблеме људи на Косову, оцјенивши да се ријешење може наћи уколико се дијалогу приступи довољно флексибилно.Оставите одговор