Тадић: Односи Србије са Јапаном на највишем нивоу

ТОКИО – Предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је, на почетку вишедневне званичне посјете Јапану, да је сада добар тренутак да се односи Србије и Јапана подигну на највиши могући ниво и изразио очекивање да ће од његове посјете Токију односи између двије земље кренути управо тим путем. Предсједник Србије је та очекивања изнио на пријему […]

понедељак, март 7, 2011 / 14:51

ТОКИО – Предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је, на почетку вишедневне званичне посјете Јапану, да је сада добар тренутак да се односи Србије и Јапана подигну на највиши могући ниво и изразио очекивање да ће од његове посјете Токију односи између двије земље кренути управо тим путем.

Предсједник Србије је та очекивања изнио на пријему у Амбасади Србије у јапанској пријестоници, којем су присустовали представници политичке, економске и друштвене елите Јапана.

„Јапан поштује сопствени идентитет и културу, као што то чини и Србија”, примијетио је Тадић.

Предсједник је истакао изузетну улогу и одговорност Јапана у глобалној политици и захвалио се на, како је рекао, немјерљивој помоћи Јапана Србији у последњој деценији.

Тадић је нагласио да је убијеђен да Јапан може да нађе свој економски интерес на западном Балкану и у Србији као центру региона.

Према његовим ријечима, персепктива сарадње двије земље отворена је у областима рударства, енергетике, заштите животне средине и електронике, чему ће свакако бити посвећена пажња у његовим разговорима са јапанским званичницима и пословним људима.

Предсједник Србије је указао и на живе односе двије земље у области спорта, а посебно је поменуо Драгана Стојковића Пиксија, који је присуствовао пријему, као представника српског спорта у Јапану.

Међу званицама у Амбасади Србије били су и представници јапанског парламента, Академије наука и умјетности, некадашњи изасланик УН за бившу Југославију Јасуши Акаши, као и личности из културног и јавног живота Јапана.

Предсједник Србије већ сутра почиње низ званичних разговора сусретом са премијером Јапана Наото Каном, док ће га у сриједу примити јапански цар Акихито.

За сутра је планиран и Тадићев сусрет јапанским привредницима, међу којима су, представници компанија Јапан тобако интернешенел, Корпорације Мицубиши и руководство компаније Итоћу.

Предсједник Србије ће учествовати и на бизнис форуму који организују домаћини. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *