Тадић: Немогуће је у БиХ направити једну нацију

Предсједник Србије Борис Тадић поручио је на данашњем панелу Бриселског форума “Приближавање Балкана ЕУ“ да је нереално очекивати да се у БиХ може створити једна нација – Босанци. "Желим онима који мисле да је у БиХ могуће створити једну нацију, Босанце, поручити да је то нереално", рекао је Тадић на панелу. Истакавши да је очигледно […]

недеља, март 27, 2011 / 17:05

Предсједник Србије Борис Тадић поручио је на данашњем панелу Бриселског форума “Приближавање Балкана ЕУ“ да је нереално очекивати да се у БиХ може створити једна нација – Босанци.

"Желим онима који мисле да је у БиХ могуће створити једну нацију, Босанце, поручити да је то нереално", рекао је Тадић на панелу.

Истакавши да је очигледно да у БиХ тренутно постоје неки специфични проблеми и да има разлога за забринутост, Тадић је рекао да ће Србија прихватити свако рјешење до кога дођу лидери у БиХ, јавља дописник Срне из Брисела.

Одговарајући на питање да ли је одржавање заједничких сједница влада Србије и Републике Српске у сукобу са његовим тврдњама о односу Србије према БиХ, Тадић је рекао да је сарадња Београда и Бањалуке потпуно у складу са Дејтонским споразумом.

Он је истакао да се на свакој од тих сједница подвлачи да територијални интегритет БиХ не смије да дође у питање, те поручио да Балкан има Европску унију као заједничку визију.

"Будите сигурни да Србија неће учинити ништа што би негативно утицало на територијални интегритет БиХ, као ни Хрватска. Ми смо гаранти Дејтонског споразума", рекао је Тадић.

Он је оцијенио да је, осим очигледног резултата успостављања мира, Дејтонски споразум стабилизовао земљу и тако створио темељ за њену даљу изградњу, те подсјетио да је сарадња Београда и Бањалуке потпуно у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Говорећи о Косову, Тадић је нагласио да сваки договор по том питању мора да почива на реалности на терену – да Албанци никад неће прихватити суверенитет Србије, као ни што Срби са сјевера ове покрајине никада неће прихватити суверенитет Косова.

Предсједник Србије је додао да је због такве реалности на Косову дијалог Београд-Приштина започео техничким, практичним питањима која би требало да олакшају свакодневни живот, како би се дошло до рјешавања тежих питања.

На панелу су данас учествовали и предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић, замјеник директора за проширење у Европској комисији Стефано Санино и амерички конгресмен и аутор идеје о "Дејтону 2" Мајкл Тарнер, који је рекао да ће можда рјешавање проблема у БиХ захтијевати и претходно рјешавање проблема на Косову.

"Посматрајући цјелокупну ситуацију у региону, 15 година након рата, можда би требало потражити једно заједничко рјешење на темељу ‘Дејтона 2", рекао је Тарнер, који није улазио у детаље свог приједлога.0 КОМЕНТАРА

 1. Није рекао ,,НЕМОГУЋЕ“ него ,,НЕРЕАЛНО“. Разлика је драстична и, рекао бих кључна!!! Не шминкајте Кена, довољно је већ нашминкан!!!

 2. Који смо ми стручњаци постали за значење ријечи.
  Која је то драстична разлика између „НЕМОГУЋЕ“ и „НЕРЕАЛНО“?
  Да ли је „НЕМОГУЋЕ“ уствари „РЕАЛНО“ или је оно што је „НЕРЕАЛНО“ уствари „МОГУЋЕ“???
  Па, људи моји шта год да је рекао, порука је јасна, у БиХ нема босанске нације!!!
  Или ћемо му сад замјерити што се није почешао по лијевом уху док је говорећи на ову тему трепнуо два пута десним оком?
  Хајте, молим вас.

 3. Није то та порука коју ти видиш!
  Свима који покушавају створити једну нацију у БиХ он поручује да је то нереално, умјесто да одлучно устане против помисли о томе. Нереално је било и отцјепљење КиМ, исти је тврдио да је нереално очекивати да ће суд у Хагу оправдати сецесију у јужној српској покрајини. То није одбрана Срба, то је коментар некога ко се држи по страни и још додаје ,,да територијални интегритет БиХ не смије да дође у питање“. Што овдје не каже да је нереално очекивати независну РС, а да не смије бити говора о босанској нацији?!
  Ово је највећа слина у историни српске политике. Ко то не види веће је зло за овај народ од самог Борхана Тадићија и његове антисрпске политике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *