Тадић и Додик отворили Србију на Палама

ПАЛЕ – Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Борис Тадић отворили су данас на Палама новосаграђену Основну школу „Србија“. За изградњу ове васпитно-образовне установе, површине 2 500 метара квадратних, Влада Српске инвестирала је око четири милиона КМ. Ова најсавременија школа у РС може примити 1 000 ученика у 18 учионица, осам кабинета […]

уторак, септембар 8, 2009 / 14:22

ПАЛЕ – Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Борис Тадић отворили су данас на Палама новосаграђену Основну школу „Србија“.

За изградњу ове васпитно-образовне установе, површине 2 500 метара квадратних, Влада Српске инвестирала је око четири милиона КМ.

Ова најсавременија школа у РС може примити 1 000 ученика у 18 учионица, осам кабинета и три лабораторије.

Додик и Тадић су, предајући школу младим нараштајима, пожељели да из ње изађу велики мислиоци, научници, људи који ће доприносити јединству и слави српског народа.

Влада Србије обећала је дати средства за изградњу фискултурне сале уз ову васпитно-образовну установу.

Додик је рекао да ће у новоизграђеној Основној школи "Србија" у Палама наставу похађати дјеца свих вјера и нација која живе на овом простору.

Додик је приликом отварања овог објекта истакао да је постојала потреба за изградњом школе, јер је постојећа била пребукирана, па се настава одвијала у четири смјене и додао да ће се у новоизграђеној школи настава одвијати према наставном програму РС.

"Заједно са Владом Србије у потпуности ћемо изградити овај објекат. Радови на изградњи спортске дворане почеће на прољеће", рекао је Додик.

Премијер Додик је рекао да би био сретан, али и вољан да владе РС и Федерације БиХ направе заједнички школски објекат у ФБиХ или Српској.

Напоменувши да Влада улаже у источни дио РС, Додик је навео да ће на Палама ускоро почети изградња Економског факултета за који је одобрено пет милиона КМ, да се гради пут према Јахорини и инфраструктура на тој планини, односно да је Влада РС укупно издовјила око 85 милиона КМ у Источно Сарајево.

"Намјера нам је да помогнемо људима који овдје живе и да их охрабримо да се боре за свој живот", истакао је Додик.

Предсједник Србије Борис Тадић, који је присуствовао церемонији отварања новоизграђене Основне школе "Србија", рекао је да Србија није одговорна само за своје грађане, већ за све људе који носе српско име и нагласио да му је задовољство да земља чији је предсједник учествује у изградњи ове школе.

Он је додао да ће Србија учинити све да подиже образовну инфраструктуру гдје год живе Срби, јер је кроз цијелу историју српског народа борба за образовање и описмењавањем народа више него очита.

"Желимо да оспособимо нашу децу да учествују у животу са великим знањем, способностима, а то једино може да им пружи школа", оцијенио је Тадић,

Тадић је поручио дјеци да имају прилику да у новој школи уче о српској култури и да само кроз њих српски народ може постојати и у будућности.

Тадић је пожелио да сљедећи пут када дође на Пале, осим школе види и спортску салу, као и да из ове школске институције потекну велики мислиоци, научници, односно људи који ће доприносити развоју читавог овог простора и да везе између РС и Србије никада не буду раскинуте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *