Тачно мјесец дана од отмице Данета Лукајића: Гдје је?

Настојећи да баци сјену на обиљежавање страдања преко 40.000 Срба и Јевреја у логорима Независне Државе Хрватске, настављачи ове државне традиције су прије мјесец дана ухапсили пуковника ВРС Данета Лукајића. И и даље га држе у тамници.

четвртак, 2 августа, 2018 / 05:46

Некадашњем официру у органима безбједности Пете војне области Југословенске народне армије Дани Лукајићу /67/ продужен је притвор за два мјесеца, изјавио је Срни портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић.

"Крајем јула Државно тужилаштво предложило је продужење истражног затвора, што је судија истраге прихватио. То значи да истражни затвор Дани Лукајићу може трајати до 30. септембра", навео је Девчић.

Према његовим ријечима, један од разлога за продужење истражног затвора је опасност од бијега, јер је Лукајић страни држављанин.

"Други разлог су тешке околности извршења кривичног дјела. Ријеч је о кривичном дјелу злочина против ратних заробљеника", рекао је Девчић.

Лукајић је ухапшен 30. јуна у Личком Петровом Селу због сумње да је починио злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године, саопштено је раније из хрватске полиције.

Лукајић, који је члан Удружења "Јадовно 1941", ухапшен је док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Басташић: Дане ово није заслужио

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је Срни да је пензионисани пуковник Војске Републике Српске Дане Лукајић поручио да је оптужница против њега, која је написана на више од стотину страна, монтирана.
Басташић је истакао да је одлука Жупанијског суда у Загребу да Лукајићу буде продужен притвор за два мјесеца најтеже пала његовој породици и њему самом, али и свим члановима Удружења "Јадовно 1941", чији је Лукајић члан.

"Овакво нешто Дане Лукајић није заслужио. Ријеч је о честитом и поштеном породичном човјеку, који је у претеклих 15 година на десетине пута био у Хрватској, а осам пута са нама на Јадовну", рекао је Басташић.

Он је навео да има одређене информације да ће се продужење протвора правдати чињеницом да су годишњи одмори, због чега већина од неких 100 свједока, који треба да се изјасне у истражном поступку, нису доступни.

Басташић је подсјетио да се Лукајић изјаснио као држављанин Србије и тражио да се процес настави у Србији.

"Надамо се да ће се то десити и прије истека ова два додатна мјесеца, као и да ће процес бити брзо завршен и да ће Лукајић врло брзо поново бити са својом породицом", додао је Басташић.7 КОМЕНТАРА

 1. Оно што је важно у овој причи, против Данета не постоји никаква оптужница у БиХ, напротив, сви који знају његову улогу, који су га знали у тим временима, и они који су прошли кроз логор Мањача, су позитивно говорили о Данету и истицали његове врлине. Дане ништа у том времену нечасно није урадио.

  Како каже госп.Басташић, осам пута је ишао са својим колегама из удружења до овог нашег стратишта, још доста пута био у лијепој њиховој, и тек сада хапшење.

  И јасни су мотиви, уосталом и ранијих година су приликом подсјећања на ово стратиште, учесници пролазили кроз матретирање и шиканирање, и ово је одмазда усташких потомака према онима који подсјећају на крвави рукопис њихових предака. Само то, одмазда.

  Дане је ту одабрана жртва на којем ће се иживљавати. И проћи кроз голготу. Може им се. Ова Хрватска овим доказује да је на истој матрици као ендехазија постављена. Чиниће зло Србима, посебно онима који ће указивати на крвави траг усташког режима у времену ендехазије.

  Овдје се мало шта може учинити. Да је Српска држава у пуном капацитету и са свим атрибутима, могла би спровести контра мјере. Али није у могућности. Србија би могла, али они имају пречих брига.

  Уосталом, нити један медиј у Српској или Србији не пише о голготи овог часног човјека. Нити је то тема занимљива политичарима. А могли би, требали би. И то говори о тим медијима и тим политичарима.

  Фронталу и госп.Бастађићу хвала што су указали на Данетову голготу.

  1. @Khal Drogo 5. августа 2018. у 07:22
   Daneta Lukajica sam tokom rata vise puta sreo u Banjoj Luci. Znam ga licno. Bio je castan oficir JNA. Nije nikada bio komandant logora Manjaca, niti se ikada bavio maltretiranjem zarobljenika, niti civila. Komandant tog logora je bio jedan Crnogorac, predratni nacelnik Doma JNA u Banjoj Luci. Njega svakako nije naslijedio Lukajic, jer je D. Lukajic po VES-u bio skolovani oficir bezbijednosti….Hrvati mu svasta lazno mogu staviti na teret, ali maltretiranja i izivljavanja nad zarobljenim muslimanskim i hrvatskim vojnicima i civilima ne mogu, jer su to prosto najgnusnije lazi i izmisljotine ustaske propagande.

   Jeste da je predsjednik Dodik dao – uputio hrvatskoj drzavi jednu na izgled ostru izjavu za njihovu zutu stampu, koju hrvatska vlast ne j…be ni za suvu sljivu. Dodik je samo kao fol zaprijetio aktuelnom hrvatskom rezimu radi sticanja jeftinih poena na domacoj sceni Republike Srpske. Medjutim, citaoci lista jutarnji.hr su ga toliko ispljuvali u vise od 100 – tinu komentara i nagrdili da je to bila bruka jedna!

 2. Meni nisu jasni ljudi kao Lukajić,radio u logoru i ide u Hrvatsku.
  Možda sam i pisao o tome ali sam imao sreću da upoznam čovjeka koga je Hrvatska držala u logoru kao dijete samo zato što je musliman a udario ustašku pičketinu bokserom.
  Ono što sam čuo od njega je strašno.
  Srbija da je pametna onom čovjeku dati velike pare i da on ispriča šta je vidio i snimiti dobar film u Holivudu neka košta koliko košta.
  Dokle ide ustaškog maloumlje oni nisu odustali dok čovjek nije izručen Hrvatskoj na ponovno suđenje i ponovo doveden u zatvor gdje je sada upravnik najgori krvnik iz rata koji ga je mučio kao dijete.
  Prvo što ga je pitao:
  Znaš li ti mene?
  Ovaj mu je odgovorio da ga ne poznaje iako mu je jedna od najjačoj zemalja svijeta garantovala život prije isporučivanja.

Оставите одговор