Тачи: Нова рунда следеће недеље

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио после 8. рунде дијалога у Бриселу да је Приштина била спремна на споразум, али да је оклијевања било на страни Београда. Он је најавио да би нова рунда дијалога могла бити одржана већ почетком наредне недеље уколико Србија прихвати принципе Приштине. Тачи је новинарима у Бриселу новинарима рекао и да […]

среда, април 3, 2013 / 08:45

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио после 8. рунде дијалога у Бриселу да је Приштина била спремна на споразум, али да је оклијевања било на страни Београда.

Он је најавио да би нова рунда дијалога могла бити одржана већ почетком наредне недеље уколико Србија прихвати принципе Приштине. Тачи је новинарима у Бриселу новинарима рекао и да се нада да ће "Србија наредне дане искористити да озбиљно размисли и да ће договор бити постигнут".

Према његовим ријечима, Приштина је изложила идеју која је позната у јавности и била је "максимално великодушна".

"Одлучили смо да српски народ интегришемо у Косово – они су грађани Косова без икакве разлике и на томе радимо заједно са свим међуародним институцијама. Показали смо најбољу вољу и креативност у нашим ставовима али нажалост на српској страни и даље има оклијевања и не стајање на принципима. Они су тражили додатно вријеме за додатне консултације међусобно", казао је Тачи.

Он је рекао да је став Београда помало статичан, али да се нада да ће се то промијенити.

"Још једном желим да истакнем да асоцијација општина неће имати извршна и законодавна овлашћења а спремни смо да понудимо све што долази из Устава Косова и европским принципима. Ако се Србија сложи са принципима, наредна рунда биће почетком следеће недеље", рекао је Тачи.

Он је додао да данашњи састанци нису били лаки јер је било нових учесника који, како је рекао, нису били спремни на реалност на Косову па им је требало више времена да се прилагоде дискусији.

"Они су морали да потроше више времена да схвате реалност и да направе раскид са Шешељевом политиком", рекао је он.

Тачи је изразио задовољство због тога што су ставови Приштине, како је рекао, сагласни са ставовима ЕУ и САД.

"Представили смо наше ставове који су утемељени у законима и уставу Косова и били смо за постизање договора и изградњу добросусједских односа и изградњу мултиетничког и европског Косова. У том смјеру желимо да будемо одговорни и кооперативни. Наши ставови су веома блиски ставовима ЕУ и САД. Били смо максимално попустљиви".Оставите одговор