Смрт највећег Jугословена

Догађај који је обиљежио једну епоху, али и остао окарактерисан са низом контраверзи свакако је атентат на краља Александра I Карађорђевића који се десио 9. октобра 1934. године у Марсеју.


Геноцид над "непоћуднима" у НДХ: Криминолошки профил усташких злочинаца

Става сам да је овај текст најбоље започети изјавом Гидеона Грајфа који каже: "По броју жртава, бруталности и степену изазивања патње Јасеновац заузима прво мјесто од свих логора у Другом свјетском рату".


Владимир Вучковић: Изборне малверзације

Криминологија као наука игра изузетно битну улогу у системима развијених земаља свијета. Нажалост, босанскохерцеговачко друштво као такво није адекватно препознало значај рада криминолога и њиховог ангажмана, па скоро да и немамо људе те струке који својим радом и знањем служе на корист цјелокупном друштву. Погледамо ли само неколико деценија уназад видјећемо неколико блиставих примјера, од којих је најблиставији примјер др Арчибалд Рајс.Тоталитарне династије свијета: Браћа Кастро

Када би смо замишљали рај на земљи, сигурно би то била Куба. Острво које се налази у срцу Кариба, мјесто са питомом климом, предивном музиком, лијепим женама и пркосним кубанцима.


Највећи православни цар

Након смрти цара Теодосија 395. године римско царство се коначно подијелило на Источно и Западно.Ко чува леђа руском медвједу?

Након низа година хибернације свијет поново дрхти од руског медвједа који мора надокнадити "калорије изгубљене током сна". Звијер од које су стрепиле велике цивилизације поново се вратила на велику сцену и почела ловити.


Вучковић: Расходована војна техника из САД узбуркала регион

Жустра предизборна кампања у Хрватској, некако ме jе подсјетила на период прије Првог свјетског рата. Некада Аустроугари, а данас Хрвати пријете да су они "тобоже" највећа војна сила у региону и да су у стању свакога прегазити, "као плићак".