Да ли српски квазинаучни шарлатани и памфлетисти имају другачији ДНК?

Појавом друштвених мрежа је у научно-популаристичком смислу сасвим изгубљена граница између експериментално или барем научним аргументима потврдивих тврдњи и кликбејтерског (умало па бетерског) шарлатанства, који подилази психологији неукости.


Недељникова културолошка генетика: Срби се нису мијешали са Турцима

Генетским резултатима потпуно је оборена теза о наводном мијешању Срба са Турцима усљед четворовјековног ропства под Отоманском империјом, а генетски запис српског народа указује и на „присуство“ различитих освајача са Запада, прије свега Келта и Гота, али не у битној мјери, пише „Недељник“.ДНК разбија митове: Срби и турски гени?

У трећем наставку који говори о разбијеним митовима који су утврђени ДНК истраживањима путем Y хромомозома (са оца на сина) говоримо о предрасуди која је постала готово опште мјесто у обичном говору.


ДНК и митови: Сви смо из Црне Горе?

Све популарније истраживање поријекла које нам је по мушкој линији (Y хромозому) записано у генима, може научно потврдити или оповргнути нека предубјеђења. У другом наставку ДНК открива какве и колике су наше везе са подручјем данашње Црне Горе.ДНК разбија митове: Сеобе Словена је заиста било

Истраживања ДНК по Y хромозому је све популарније, али све чешће у медијима недоучени аутори објаве неку бедастоћу примамљивог наслова. Фронтал одлучује да се распита код људи који су провјерено упућени у ову област. А текстове са ДНК тематиком замислили смо као својеврсно разбијање (или потврђивање) митова који су били увријежени. Почећемо од оног да сеобе Словена није било, те да је становништво на Балкану домородачко.


Свирање у генетске дипле

Кад ми је пало на памет да пишем овај текст, замишљени наслов је изгледао слично, али ипак мало друкчије. Свирало се у неки други инструмент, али, пристојност ми је налагала да такав наслов избацим иако би он боље објашњавао помаму псеудостручњачког пискарања и пребројавања крвних зрнаца преко у последње вријеме популарне генетске анализе.