Порфирије похвалио Матицу Српску

Његова светост патријарх српски Порфирије указао је поводом обиљежавања 196 година Матице Српске на значај ове најстарије књижевне, културне и научне институције за српски народ, не само у прошлости него и данас.


Матица Српска: Четири прве књиге нових писаца

У овогодишњем колу "Прве књиге", едиције Матице српске, објављена су четири прва литерарна дјела младих писаца, која карактерише одговорност према стварности и свијету који их окружује.


Јован Хаџић, познат углавном по анегдоти гдје га Вук пита: Како би се ти звао без Ј?

Српски писац, преводилац и политичар Јован Хаџић /1799-1869/, познат и као Милош Светић, аутор Грађанског законика Кнежевине Србије и први предсједник Матице српске, рођен је на данашњи дан 1799. године.


Кваризубна љубав ЕУ

Колачићи који су се дијелили у Новом Саду,, након изложбе умјетничких дјела добијених након земљотреса у Бањој Луци.Изашао други број Његошевог зборника

У свечаној сали Матице српске у Новом Саду представљен је други број "Његошевог зборника Матице српске /Споменица о двестогодишњици Његошевог рођења/".


Подгорица: Опет насиље над Матицом српском

Судски извршитељи поново су покушали да иселе Матицу српску из просторија у Подгорици, које су, према пресуди Врховног суда Црне Горе, легално закупили. Из Матице српске истичу да су на дјелу политички притисци и правно насиље.Тешко историји!

Историјска наука тренутно је најизложенија неутемељним тумачењима, а највећи процват псеудоисторије на овим просторима забиљежен је од почетка 90-тих година прошлог вијека, изјавио је историчар Радивој Радић.


200 година од смрти сликарке Катарине Ивановић

Библиотека Матице српске обиљежава, електронском изложбом грађе из својих збирки, 200 година од рођења сликарке Катарине Ивановић (1811-1882) Изложба, која се може погледати од 27. априла до 25. маја у јавном каталогу Библиотеке обухвата избор репродукција слика Катарине Ивановић и литературе о њеном раду. Ауторке поставке су Ивана Гргурић и Силвија Чамбер.