Зијемљe – Илиндан 1941. године

Августовски покољи као и интернације у логоре смрти, само један дио од три велика таласа геноцида над Србима у Херцеговини 1941. године, жестоко су погoдили Мостар.


Дани сјећања на Јадовно

Од 20. до 22. јуна, биће обиљежени Дани сјећања на Јадовно 1941. Молитвено Сабрање поводом Дана сјећања на Јадовно 1941, почиње у данас у поподневним часовима, окупљањем код Храма Ваведења Пресвете Богородице у Плашком.

Требиње: Одржан округли сто о злочинима НДХ, издаваће се и зборник

У Требињу је данас одржан округли сто о злочинима НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима од 1941. до 1945. године на подручју Херцеговине, с циљем издавање зборника у коме ће се наћи исповијести и свједочења, те историјски докази о ставичним злочинима које су усташе починиле током Другог свјетског рата.


Српске цркве биле су ломаче

У Независној држави Хрватској, од 1941. до 1945. разрушено је, спаљено, оштећено или оскрнављено више од 450 православних храмова, најпостојанијих историјских споменика српског народаБања Лука: У недељу парастос у Дракулићу, обезбијеђен превоз из града

Административна служба града Бањалука обезбиједила је бесплатан превоз из центра града до Дракулића, гдје ће у недјељу, 3. фебруара, бити служен парастос жртвама усташког покоља 7. фебруара 1942. године у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.


Геноцид у НДХ: Заборављене жртве некадашњег Ливањског котара

Само истина о страдању Срба, Јевреја и Рома у некадашњој Независној Држави Хрватској /НДХ/ може послужити новим генерацијама да се освијесте и да не чине злодјела каква су чинили њихови преци, закључак је округлог стола о теми „Геноцид и ратни злочини почињени од НДХ над Србима у општинама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес у […]Joсиповић: НДХ је била геноцидна

Хрватски предсједник Иво Јосиповић осудио је изјаве католичког свештеника Стјепана Разума, којима негира злочине у усташком логору Јасеновац, те најавио да ће учинити све да у Хрватској не дође до јачања неоусташтва, негирања геноцида и холокауста или до негирања злочиначког карактера усташке НДХ”.


Јадовно 2012: За крст часни и слободу на платну

Пише: Дани(ј)ел Симић На Јадовно сам ишао два пута. Прошле, и претпрошле године. Више је него један разлог зашто би то требали учинити и ви. Овај текст ће пробати бити трећи. Мени се ове године баш нешто узнедало. Умало да не одем. И поред свих отежавајућих емотивно-пословних околности, будилник на телефону је пропустио да звони, […]