Тегелтија: Задужење за рехабилитацију ХЕ Требиње 1

Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлог Одлуке о прихватању задужења Републике према "Kreditanštalt fir videraufbau" из Франкфурта по пројекту рехабилитације треће фазе хидроелетране на Требишњици у износу од шест милиона евра, за продужење радног вијека хидроелектране "Требиње један".


Министри енергетике региона: Пројекти да не чекају

Министри енергетике и економије Србије, Републике Српске и Црне Горе договорили су данас у Београду убрзање реализације заједничких хидроенергетских пројеката и формирање радне групе која ће олакшати комуникцију између влада у вези са таквим пројектима на граници Србије, БиХ и Црне Горе.


Данас о кориштењу потенцијала Дрине

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић и представници њемачке компаније "РWЕ" потписаће данас уговор о стратешком партнерству за пројекат хидроенергетског система /ХЕС/ "Горња Дрина".


Пројекат Средња Дрина почиње 2013. године

Реализација пројекта "Средња Дрина", односно изградња четири хидроцентрале, који заједнички реализују владе Србије и Републике Српске, очекује се у првом кварталу идуће године, рекла је данас Срни министар енергетике Србије Зорана Михајловић.


Српска и Хрватска градиће ХЕ Дубровник два

Република Српска и Хрватска формираће заједничку компанију за изградњу хидроелектране "Дубровник два”, чија ће вриједност бити 170 милиона евра, договорено је данас на састанку делегација влада РС и РХ у Бањој Луци.


Прва геолошка истраживања за ХЕ Дабар позитивна

Истражни геолошки радови на пет локација система Хидроелктране (ХЕ) Дабар до сада су показали позитивне резултате, а по њиховом завршетку у новембру биће изабран пројектант за главни пројекат овог веома значајног електроенергетског објекта.


Стиже кинески кредит за Станаре

У Бањој Луци су данас потписани уговори између Владе Републике Српске, "Кинеске развојне банке" и енергетске компаније "ЕФТ група" о кредитирању пројекта изградње Термоелектране "Станари", вриједности 350 милиона евра.


Mинистар Ковачевић: Следеће године почиње градња Горње Дрине

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић очекује да ће бити успјешно окончан поступак избора стратешког партнера за пројекат Хидроенергетског система "Горња Дрина" и да ће у прољеће сљедеће године започети изградња.


Горњи хоризонти: Треба откупити 1000 хектара земље

Експропријацијом земљишта за пројекат "Горњи хоризонти" на подручју општина Билећа, Берковићи и Невесиње биће обухваћено око 1 000 хектара, од чега ће акумулација у Невесињском пољу обухватати 850 хектара, изјавио је правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ.