ЦИА крила податке о злочинима над Србима у Сребреници

Документ о масакру над више од хиљаду Срба око Сребренице из 1993. године америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ крила је двије године, а онда га похранила међу неважна свједочанства како не би запао за око истраживачима, пишу београдске "Вечерње новости".

ЦИА се правила љута јер је Изетбеговић довео и штитио муџахедине

ЦИА је у посебном извјештају из 1995. године упозорила да су муџахедини највећа пријетња за америчке снаге у БиХ и процијенила да је ријеч о "олошу, али веома мотивисаној групи исламских добровољаца изван БиХ, који конфликт виде као џихад".


ЦИА: Од Госпића до Вуковара, крвави Мерчепов траг

ЦИА у извјештају из октобра 1995. године детаљно пише о злочинима над Србима, које су починиле јединице којима је командовао Томислав Мерчеп у Вуковару, Пакрацу, Госпићу, Загребу и другим мјестима, наводећи да су многи људи мучени и погубљени.


ЦИА: Караџић за сарајевске Србе тражио вријеме и станове

ЦИА је у свом извјештају из децембра 1995. године процијенила да ће сарајевски Срби, вјероватно, напустити своје дијелове Сарајева и навела да српска страна предлаже да се Србима да дужи временски период да иселе или да им се претходно помогне и изграде нова насеља на територији Републике Српске.ЦИА извјештај: Званично смо за договор, а уствари смо за Алију

Администрација предсједника Била Клинтона током преговора о Венс-Овеновом плану за БиХ подржавала Бошњаке и охрабривала их да не прихватају документе који су значајно на њихову штету, проистиче из тајних докумената ЦИА који су сад доступни јавности.


ЦИА: Американци признали отцјепљења да би, ето, били у корак са Европом

Судећи према извјештају који је ЦИА објавила у јануару 1992. године, САД су признале отцијепљене југословенске републике првенствено да би одржале корак са европским партнерима и да би задржале утицај у том дијелу свијета.ЦИА: Изетбеговић хтио у рат, Милошевић лагао

Атмосфера током преговора у америчкој војној бази "Рајт Петерсон" у градићу Дејтон кретала се од усијања, галаме и сукоба, због којих је наставак рата био потпуно извјестан, до збијања шала и заједничких вечера челника РБиХ, Србије и Хрватске.


ЦИА збори: Караџић би пристао на мање од независности

Иако је Радован Караџић званично инсистирао на суверенитету српског ентитета на 64 одсто територије БиХ и евентуалну конфедерацију са Србијом, у стварности он је био спреман прихватити мање од тога, наводи се у документима које је објавила ЦИА.


САД биле спремне да дозволе Српској референдум о отцјепљењу?!

САД су озбиљно размишљале да дозволе РС референдум о отцјепљењу двије до три године након склапања мировног споразума и понуде стварања конфедерације РС са Југославијом како би осигурале завршетак конфликта прије 1996. године и америчких избора.