Александар Ђокић: Будућност двије Украјине у садашњим фиктивним границама

На брифингу Центра за контролу националне одбране Руске Федерације при Генералштабу армије РФ, генерал-пуковник Михаил Мизинцев означио је украјинске области (илустроване на карти) као наклоњене Русији.


Зашто данас НЕ

Многи људи не умеју да кажу "НЕ”. Одричне речи, кажу психолози и познаваоци јавног мњења, изазивају негативне, а самим тим и непожељне емоције.

Александар Ђокић: Казахстан – епилог

Иако је прошло врло мало времена и процеси још теку, већ можемо говорити о завршетку побуне у Казахстану. Структурни пресек, пропраћен током догађаја.


Александар Ђокић: Мајли Сајрус, Пит Дејвидсон и аутоколонијализам услед нарцизма малих разлика

Док пролазимо кроз још један циклус великих новогодишњих очекивања, на америчкој ТВ мрежи НБЦ емитован је (не)комични клип у коме (не)комичар Пит Дејвидсон и (не)певачица/(не)глумица Мајли Сајрус исмевају Бошњаке и језик који они називају босанским.


Марш на Рио Тинто: Како смо од протеста дошли до приче о грађанском рату?

Хибридни режим, као свака прикривена диктатура, ослања се у првом реду на поделе у друштву. С једне стране, он узима сву власт и прави непријатеље на свим деловима идеолошког спектра, али са друге стране, он настоји да потпирује поделе међу различитим опозиционо настројеним идеолошким групацијама.О српским неолибералима или како то да се зид маже на хлеб, а Косово не?

Исти дан, одиграла су се два паралелна догађаја – један је добио широку медијску пажњу, други је готово заобиђен. Тридесет година међу српским неолибералима актуелан је дискурс да се материјална, практична питања имају ставити изнад духовних, идејних тема.


Александар Ђокић: О ћирилици

Овај текст тежи да у једноставној форми одговори на два питања: зашто лично користим ћирилицу и зашто је већина људи у личној преписци не користи.Александар Ђокић: Двојност нашег празника

Ставио бих празник под знаке навода, али на 15.09.1917. године је пробијен Солунски фронт и тај датум је празник сваког чији су преци прешли преко Албаније и натраг у своју отаџбину.