СЗП: Влада не штити грађане, већ криминалце

Чланице Савеза за промјене издале су детаљно саопштење о закључцима Владе Српске, у којима нагласак стављају на осуду праксе селективног хапшења за ратне злочине. Савез за промјене /СзП/ осуђује наставак праксе Суда и Тужилаштва БиХ у прављењу вјештачке равнотеже у покретању истрага и подизању оптужница против осумњичених за ратне злочине у БиХ на начин да, […]

субота, 12 децембра, 2015 / 10:30

Чланице Савеза за промјене издале су детаљно саопштење о закључцима Владе Српске, у којима нагласак стављају на осуду праксе селективног хапшења за ратне злочине.

Савез за промјене /СзП/ осуђује наставак праксе Суда и Тужилаштва БиХ у прављењу вјештачке равнотеже у покретању истрага и подизању оптужница против осумњичених за ратне злочине у БиХ на начин да, по правилу, након једног хапшења осумњичених Бошњака одмах услиједи хапшење бројних осумњичених Срба. Хапшење а затим пуштање на слободу генерала тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина, а одмах сутрадан хапшење пет осумњичених Срба у Новом Граду, само је потврда ове накарадне праксе.

Рад правосуђа БиХ у предметима ратних злочина, успостављен на овако накарадној равнотежи, довело је јавност Републике Српске у стање огорчења, о чему би свакако требало водити рачуна, приликом сваке одлуке која се тиче рада правосудних институција БиХ.

Савез за промјене /СзП/ подсјећа институције Републике Српске да су требале реаговати на начин да однос према, очигледно лошој пракси Тужилаштва и Суда БиХ, усмјере искључиво на рјешавање питања ратних злочина, што у закључцима Владе и Народне скупштине уопште није видљиво.

Умјесто да у центар свога дјеловања режимска већина у Републици Српској стави мјере за заштиту својих грађана од лоше праксе у случајевима истрага о ратним злочинима – закључци које су донијели исхитрено и драматично, без било каквих консултација са званичним представницима СИПЕ, министарстава безбједности и правде у Савјету министара БиХ, нажалост ће онемогућити и све истраге о бројним случајевима криминала, корупције, злоупотреба и сличних криминалних дјела којима се, осим ратних злочина, баве СИПА и правосудне институције БиХ.

Они који су донијели и подржали овакве закључке нису уопште заштитили грађане Републике Српске, осумњичене за ратне злочине, од непримјерене праксе Суда и Тужилаштва БиХ , али су зато пружили заштиту свима онима који су под сумњом да су починили криминал и корупцију у вршењу јавних функција што до краја разобличава сву трагикомичну представу, створену јуче ванредним и драматичним сједницама Владе Српске и Народне скупштине Републике Српске.

У вријеме када је СИПА била под руководством Средоја Новића,Мирка Лујића и Горана Зубца, кадрова СНСД-а, а то је до прије пар мјесеци трајало непрекидно више од десет минулих година , СИПА је на сличан начин извршила претрес 10 полицијских станица и 4 општине на простору Републике Српске и извршила лишавање слободе стотина осумњичених Срба за ратне злочине. Треба ли притом наглашавати да нити у једном случају није било овакве реакције као јуче, – што сигурно не може бити заборављено у свјетлу чињенице да је, од прије само мјесец дана, на челу СИПЕ особа која није именована на приједлог СНСД-а.

Истраге у вези основаних сумњи о криминалу лица умијешаних у незаконитости око Бобар банке,Павлаовић банке,Робне куће Боска и ко зна чега све још, након јучерашње одлуке Владе Републике Српске и скупштинске већине, неће моћи бити завршене а одговорни процесуирани.

На лажној бризи о оним Србима који се због ратних злочина налазе у судским истрагама и процесима, јучерашњим закључцима привремено је обезбјеђена безбрижност од судског гоњења криминалцима и тајкунима, из редова владајућег режима, јер су једино они, од јуче, стекли услове да буду спокојни, а грађани Републике Српске, поштени људи и патриоте, од јуче имају само још више разлога за бригу.

Савез за промјене /СзП/ позива све полицијске службенике МУ П-а Републике Српске и свих других полицијских агенција, да сачувају присебност и не упадну у искушења непотребног сукобљавања у вршењу својих службених дужности, јер би сваки сукоб, а посебно уз употребу силе , имао несагледиве послљедице на стање мира и безбједности ове земље.

ЧЛАНИЦЕ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ /СзП/
СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА /СДС/
ПАРТИЈА ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА /ПДП/
НАРОДНИ ДЕМОКРАТСКИ ПОКРЕТ /НДП/
СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ /СРС РС/
СТРАНКА НАПРЕДНА СРПСКА /НС/0 КОМЕНТАРА

 1. Једна катастрофална изјава лидера овог СзП. Добро, причу настоје навести на свој млин, и оптужити властодршце у Српској да су мотивисани ипак страхом за своју гузицу. Наравно, добити и који поен у овој политичкој игри. Поштено.

  Али, у другом делу, имамо немушту снисходљивост поводом догађаја у Новом Граду. Као да би мало угодили и плебсу, а мало гледају и да не промрмљају неку која се неће допасти њиховим „партнерима“ у Сарајеву, оном федералном.
  И шта значи прича да смо имали такве ситуације и када су у врху Сипе били кадрови СНСД_а? Да ли они правдају овај упад Сипе, и претресање просторија институција Српске? Оно, када су они то допуштали, па што неби и ми? Кога брига што је то још једно понижење полиције Српске? Ма права логика.
  Али и зајебите ту причу. Неко рече да је ометање рада тужилаштва и Сипе кривично дело. Можда и јесте. Али је и ометање рада општине или станице полиције кривично дело. Онемогућавање ових инстуција да буду на служби грађана (шта год мислили о њима, али то су институције Српске) је недопустиво. Претресање просторија МУП.а Српске је недопустиво. Носилац такве активности може бити само МУП Српске, и нико други. Ако Сипи или тужилаштву требају неки документи из ратног периода, могу доставити захтев полицији Српске или општини. И добиће шта траже. Све друго је недопустиво. То мора бити став свих у Српској, па и ових у СзП. У реду, критикују власти у Српској за потезе. Али шта ће они учинити да се овакве ситуације не понове? Имају удео у власти на нивоу БиХ. Па изволите господо да видимо како ћете ви заштитити институције Српске. Докажите се на делу, не оваквим немуштим правдањем. И онда се чудите што вас зову „Бакирови Срби“.

  На крају, и једном су у праву. Треба спречити немиле догађаје. А лако је до њих доћи, јер и том полицајцу у тој станици лако пукне филм, ствари лако измакну контроли. Не зато што ће имати несагледиве последице по стање мира (брзо ће се ови политичари усагласити, наћи дежурне кривце и заштитити своју гузицу), већ зато што ће ти полицајци најебати, и они ће сносити последице. Зато и треба дефинисати шта и како чинити, да би се ти упослени „на терену“ заштитили. Али се и мора стати на крај кападахијском понашању оних који нису били у стању ни да истрагу поводом покушаја линча на премијера Србије спроведу. Срби, памет у главу.

 2. Ови су скроз пролупали.

  Биједан покушај да се оправда СИПА која је под непосредним руковођењем СДС-а. СДС је једну безбједоносну агенцију, на коју политичари не би смјели имати никакав утицај, злоупотријебила у политичке сврхе, у покушају да се обрачуна са Додиком.

  Ова саопштења су, благо речено, идиотска.

  Више пута је поновљено да Влада РС нема ништа против рад СИПА, само има против да СИПА без најаве претреса полицијске станице МУП РС.

  Више пута је поновљено да су и раније припадници СИПА улазили у полицијске станице, али да је ово први пут да су то урадили без најаве и да је због тога дошло до овакве реакције владе.

  Али џаба, они ће још сто пута поновити ову тра-ла причу у покушају да сакрију политички дебакл у обрачуну са Додиком.

  Зашто господа, када већ има тако тврде доказе не подноси кривичне пријаве, не изводи незадовољни народ на улице? Зашто господа помоћу полицијских агенција жели доћи на власт?

  Добар дио народа чека одговоре и на ова питања.

 3. 1. Je li podnešena krivična prijava protiv NN lica koja su neovlašteno i nezakonito izuzela dokumentaciju iz policijske stanice ?
  Ako nije , da li to znači da svako može ukrasti dokumentaciju i da za to ne odgovara ?

  2. Je li poveden disciplinski postupak protiv policajaca koji su bili na dužnosti , a nisu spriječili nezakonit ulazak u policijsku stanicu i izuzimanje dokumentacije ?
  Ako nije , da li to znači da sutra pripadnici nekog krimi klana mogu ući , uzeti šta požele , a mi ćemo poslije donijeti odluku kako im se ubuduće neće takvo nešto dozvoliti ?

 4. Е вала баш. Штета што ти не водиш опозицију.

  Ово су права питања која треба постављати опозиција а не она: “Баки, ш’а мислиш да ми мало чачнемо Додика сипом?
  БАКИ:“Може, али то добро промухаберите са судом, да се нешто не зајебете, глухо било.“

 5. Немам доказ, али ме ћутња Перице Станића наводи на мисао да је Суд БиХ урадио исту процедуру као и до сада, а да је одлуку да се не најаве МУП-у РС донио Мехтић.

  Не тврдим ништа, али ако се директор СИПА о овом догађају брзо не огласи, почећу ово тврдити, па макар ме ухапсили.

 6. neposredni gazde i narodbodabci sipe su stanic i mektic,a naravno ,imaju sudsku odluku iza sebe.
  stanic je tek postao sef,pa mu mozemo oprostiti ove prve dvije greske ,sa mahmuljinom i novim gradom,tek se uselio,pa cekamo prvih 100 dana.
  meeeektic je nazalost poduzee na funkciji,i vec se dobraaaano isprovaljivao,tako da je svaki komentar suvisan.

  a meni licno je zasmetala ova slika ,,cetvorice velicanstvenih boraca protiv kriminala,,.

  da krenemo s desna na lijevo…
  kriminalac adam sukalo je vec dokazani papak,koji je napravio kriminalno djelo udruzenog zlocinackog poduhvata,jer je primio pare od vodece stranke u rs,da bi obnasao vlast i bio glas vise .
  kada nije dobio jos metar funkcija za svoje kolege,ondak je doticni papak presao ,opet za pare,kod opozicije ,i shere protiv dojucerasnjeg gazde,poznatog kao baja,koji bar ima jaja,za razliku od vecine drugih mlakonja,a pogotovo bakirovih pusaca.

  a sam boske je neosudjeni kriminalac,koji se vec upecao kao nalogodavac kriminalcima gasanovicu i vukanovicu,koji su krvavim parama od kilo zlata,ili 50 milja evra,platili dva minuta zabranjenog tajnog snimanja kumova od baje. svi su znali da su to sve teska krivicna djela,ali su zlatom placali kumov prljavi ves. vlast nema cijene.

  kad tako prave kriminal,kao ,,postena opozicija,,mos misliti kao bi krali da su oni na vlasti. vjerovatno jos gore nego ovi danasnji hapci.
  a da su kilo zlata ili 50 milja maraka podijelili sirotinji i nezaposlenim borcima,mogli su dobiti hiljade novih glasova i osvojiti vlast regularnim-zakonskim sredstvima.

  o cavicu i ivanicu ne zelim da pricam ,jer su cavica,isti ovaj bosic,kao njegov zamjenik,zvali svim pogrdnim imenima,od spijuna,izdajica sds pa da ne siljim dalje. a sada im je opet najbolji opozicioner.