11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

СЗО: Куба прва на свијету спријечила пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дијете

Свјетска здравствена организација (СЗО) извијестила је да је Куба прва земља у свијету која је успјешно елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дијете. То потврђују и подаци да је 2014. само двоје дјеце у тој земљи рођено с ХИВ-ом, а петоро са сифилисом, стоји у саопштењу, а пише портал Плива. Директор СЗО Маргарет […]

понедељак, 6 јула, 2015 / 08:36

Свјетска здравствена организација (СЗО) извијестила је да је Куба прва земља у свијету која је успјешно елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дијете.

То потврђују и подаци да је 2014. само двоје дјеце у тој земљи рођено с ХИВ-ом, а петоро са сифилисом, стоји у саопштењу, а пише портал Плива.

Директор СЗО Маргарет Чен је тај изузетан успјех назвала једним од највећих достигнућа у јавном здравству изразивши наду да ће и друге земље ускоро бити у тој позицији.

"Куба је успјешно показала да је универзалан здравствени приступ кључан за успјех, чак и када је у питању изазов попут ХИВ-а", стоји у саопштењу Карисе Етиен.

СЗО је кубанским женама омогућио рани приступ пренаталној бризи, у склопу кога се мајке тестирају на ХИВ и сифилис, а оне које су позитивне на једну од двије полно преносиве болести благовремено се лијече.

Сваке године у свијету затрудни око 1,4 милиона жена заражених ХИВ-ом а, ако се не лијече, шанса да вирус током трудноће, порођаја или дојења пренесу на дијете износи између 15 и 45 одсто.

Ризик се смањује на око 1 одсто ако се мајци и дјетету истовремено дају антиретровирални лијекови, наводи се у извештају СЗО.