СЗО каже логичну ствар: Ко пуши, лакше може добити тешко обољење плућа

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је да је пушење повезано са већим ризиком од тешког обољења и смрти од коронавируса код пацијената у болници, мада није могла да прецизира колико би ти ризици тачно могли да буду већи.

четвртак, 2 јула, 2020 / 18:38

У научном поднеску, објављеном ове седмице, та здравствена агенција Уједињених нација размотрила је 34 објављене студије о повезаности пушења и Ковида 19, укључујући вјероватноћу заразе, хоспитализације, тежине болести и смрти, преноси АП.

СЗО је истакла да пушачи чине до 18 одсто хоспитализованих пацијената од коронавируса и да изгледа постоји значајна повезаност између тога да ли су пацијенти пушили или не и тежине болести коју су имали, типа болничке интервенције која им је била потребна и ризика пацијента од умирања.

„Расположиви докази сугеришу да је пушење повезано са већом тежином болести и смрћу код хоспитализованих пацијената који болују од Ковида 19“, навела је СЗО и препоручила људима да престану да пуше.

У априлу, француски истражитељи објавили су малу студију у којој су сугерисали да су пушачи у мањем ризику од тога да се заразе Ковидом 19 и да планирају да тестирају никотинске фластере на пацијентима и здравственим радницима, али су њихове налазе довели у питање многи научнициКоментариши