Своји на туђем: САД се неће повући из агресорске позиције у Сирији

Америчке трупе неће се повући из Манбиџа, стратешки важног града на сјеверу Сирије, изјавио је за Си-Ен-Ен командант Централне команде оружаних снага САД генерал Џосеф Вотел.

понедељак, 29 јануара, 2018 / 12:57

Ова телевизијска мрежа наводи да то значи америчке трупе тиме ризикују да буду умијешане у војну офанзиву Турске на сјеверу Сирије, нарочито у Африну, уколико се Анкара буде држала става да ће наставити напредовање у том подручју.

Наводи се да је генерал Вотел казао да се повлачење снага САД "не разматра".

Си-Ен-Ен наводи да је Манбиџ главно жариште на сјеверу Сирије, сјевероисточно од Алепа и на око 40 километара јужно од Џарабулуса, који се налази на сиријско-турској граници.

Подсјећа се да је Турска прије недјељу дана покренула прекограничну копнену операцију у Сирији у покушају да из тог подручја отјера курдске снаге које имају подршку САД, као и да је овај турски војни упад утицао на пораст напетости између Анкаре и Вашингтона, који отворено наоружава курдске снаге у борни против Исламске државе.

Наводи се да су супротстављени извјештаји о телефонском разговору предсједника САД Доналда Трампа и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана додатно помутили ситуацију везану за турске амбиције у том подручју.

Према тврдњи Бијеле куће, Трамп је током разговора "затражио од Турске да обрате пажњу и избјегну било какве акције које би могле да носе ризик сукоба турских и америчких снага".

Турске власти су одмах оповргле овакву интерпретацију разговора износећи тврдњу да је Ердоган затражио од Трампа да повуче трупе САД из Манбиџа.

Одбрана тог града у рукама је Војног савјета Манбиџа, претежно састављеног од локалних Арапа, који сарађује са Сиријским одбрамбеним снагама, партнером војне коалициије на челу са САД која се у Сирији бори против Исламске државе.Оставите одговор