Свога коња хвале: Американци тврде да Модерна, Фајзер и Џ&Џ вакцине имају само 0,01 одсто омашке

Само 0,01 одсто оних који су примили обје вакцине заражено је вирусом корона, пише у извјештају америчког Центра за контролу и превенцију болести /ЦДЦ/. Стопа хоспитализација у укупном броју вакцинисаних је 0,0007 одсто, а стопа смртности 0,0001 одсто.

среда, 26 маја, 2021 / 11:16

Од јануара до краја априла отприлике 0,01 одсто особа вакцинисаних са обје дозе заражено је вирусом корона, показује ова студија.

Иако су вакцине високоефикасне, ријетки случајеви заразе су очекивани, посебно у ситуацији када развој имунитета у популацији није достигао довољан ниво за додатно смањење преношења.

Документоване су укупно 10.262 заразе двије седмице или више дана послије вакцинације другом дозом једне од вакцина које су кориштене у САД, а које су произвеле компаније "Фајзер", "Модерна" и "Џонсон и Џонсон".

Просјечна доб ријетких који су заражени након вакцинације била је 58 година, а већином, у 63 одсто случајева, ријеч је о женама.

Од укупног броја зараза, у 706 случајева дошло је до хоспитализације, а 132 особе преминуле су због посљедица повезаних са ковидом 19.

У свим осталим случајевима забиљежени су благи или асимптоматски случајеви који су откривени рутинским тестирањем.

Генско секвенцирање доступних случајева заразе показало је да је најчешћи сој вируса у случајевима заразе био британски.

Број обољења, хоспитализација и смрти које је вакцинација спријечила знатно премашује случајеве заразе, написали су аутори.