Свјетски дан хране

Агенција за безбједност хране БиХ саопштила је данас да је у протекле четири године, према подацима лабораторија за контролу хране, проценат неисправних узорака хране и обољења чији је она узрок у константном паду. У саопштењу поводом Свјетског дана хране, Агенција истиче да су храна и њена безбједност глобална питања данашњице, а заштита здравља, на шта […]

недеља, октобар 16, 2011 / 12:30

Агенција за безбједност хране БиХ саопштила је данас да је у протекле четири године, према подацима лабораторија за контролу хране, проценат неисправних узорака хране и обољења чији је она узрок у константном паду.

У саопштењу поводом Свјетског дана хране, Агенција истиче да су храна и њена безбједност глобална питања данашњице, а заштита здравља, на шта се своди и безбједност хране, једно од основних људских права.

Из Агенције истичу да храна неће имати штетан утицај на здравље људи ако је припремљена и конзумирана у складу с њеном намјеном.

У том циљу, Агенција у сарадњи са надлежним институцијама БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта континуирано предузима мјере које обухватају припрему и усаглашавање прописа о храни са легислативом ЕУ, процјену ризика, сарадњу са Европским ауторитетом за безбједност хране (ЕФСА), ИНФОСАН мрежом, Системом за брзо узбуњивање за храну и храну за животиње (ЕУ РАСФФ), уз доедукацију службеника у систему сигурности хране у БиХ.

Агенција подсјећа све субјекте у пословању са храном да је, према одредбама Закона о храни, на њима примарна одговорност за осигурање здравствено исправне хране, а потрошачима препоручује да обрате пажњу на садржај декларације и органолептичка својства производа.

Свјетски дан хране обиљежава се у помен на 16. октобар 1945. године када је основана Организација Уједињених народа за пољопривреду и прехрану (ФАО).



Оставите одговор