Свjетски банкари усвојили нова правила банкарског система

БАЗЕЛ – Свјетски финансијски званичници усагласили су у Базелу нова правила банкарског система којима би требало да буду ојачане банкарске финансије и зауздано претjерано ризиковање, како би се спрijечила евентуална нова криза. Банке ће бити приморане да посjедују више капитала, и то сигурнијег, као надокнаду за евентуално ризичне позајмице или трговину хартијама од вриједности, што […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 10:35

БАЗЕЛ – Свјетски финансијски званичници усагласили су у Базелу нова правила банкарског система којима би требало да буду ојачане банкарске финансије и зауздано претjерано ризиковање, како би се спрijечила евентуална нова криза.

Банке ће бити приморане да посjедују више капитала, и то сигурнијег, као надокнаду за евентуално ризичне позајмице или трговину хартијама од вриједности, што би требало да их учини отпорним на финансијске шокове попут последњег који је потресао цијели свијет.

Предсједник Европске централне банке (ЕЦБ) и предсједавајући комитета централних банкара и банкарских супервизора који је усвојио нова правила, Жан-Клод Трише назвао је споразум „фундаменталним јачањем стандарда глобалног капитала”.

„Његов допринос дугорочној финансијској стабилности и расту биће суштински”, навео је Трише у саопштењу.

Неке банке су, међутим, протестовале да би нова правила могла да угрозе њихову профитабилност и узрокују да дају мање позајмица које подстичу економски раст, што би највјероватније успорило глобални економски опоравак.

Представници највећих централних банака, укључујући и ЕЦБ и америчке Федералне резерве, усвојили су нова правила банкарског система на састанку у Базелу у Швајцарској.

Њихов споразум треба да буде представљен лидерима Групе 20 најбогатијих земаља свијета и земаља у развоју на самиту у новембру, а треба да га ратификују и националне владе прије него што ступи на снагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *