Свјетска меторолошка организација биљежи повећање броја природних непогода – у 50 година два милиона жртава

У протеклих пола вијека, број природних катастрофа попут поплава и врелих таласа изазваних климатским промјенама повећан је петоструко и однијели су више од два милиона људских живота, уз материјалну штету од 3,64 билијарде долара, наводи се у извјештају Свјетске метеоролошке организације /ВМО/ под називом "Атлас".

среда, 1 септембра, 2021 / 10:30

У саопштењу се наводи да је "Атлас" најсвеобухватнији преглед морталитета и економских губитака од временских услова, воде и екстремних догађаја узрокованих климатским промјенама.

У извјештају је обухваћено око 11.000 катастрофа које су се десиле између 1979. и 2019. године.

У тексту је приказан и тренд убрзања и речено да је број катастрофа скоро петоструко увећан од седамдесетих година прошлог вијека до посљедње деценије и да су појаве екстремних временских услова сада много чешће збпг глобалног отопљења.

ВМО сматра да су за учесталост катастрофа одговорне климатске промјене, али и побољшано извјештавање о несрећама.

У саопштењу се истиче да ће извјештај треба употријебити за помоћ властима да раде на развоју регулатива којима би заштитиле људе.

У извјештају се напомиње и да се више од 91 одсто од два милиона смртних случајева десило у земљама у развоју и да само половина од 193 чланице ВМО има системе за рано упозоравање.