Свињска куга, птичји грип: (чини ли вам се да се то римује)?

Док буде свиња, биће и Срба; гласиле су ријечи неког мудрог старца, који је имао стрпљење успоредиво са старцем Тадијом. Добро, хоћете да се зове Вукашин? Нема проблема.

понедељак, 27 априла, 2009 / 17:21

Старцу Вукашину,из села Клепаца,у Херцеговини, у трену кад му усташки кољач у Јасеновцу одсијече ухо, Вукашин, са миром свеца, одговори:"Само ти, синко, ради свој посао! "Кад му усташа откине и друго ухо, па нос, и кад му извади очи; добивао је исти одговор: "Само ти, синко, ради свој посао!"

Тако је у предању и бајци. Oвих дана су се и власти у РС сјетиле Јасеновца, чак се прича да ћемо и филм снимати, а у игри је (осим Ленија Кревица, био и Стивен Спилберг). Него, зашто се прашина дигла ових дана око свиња?

Чађо Станиславе, шта ћемо са грипом?

Канадске власти потврдиле су четири случаја свињског грипа, међу групом ученика који су недавно путовали у Мексико. Здравствени радници у провинцији Нова Шкотска, рекли су да је након урађених тестова у лабораторији у Винипегу, потврђено да се ради о свињској грипи. "Они су заражени у Мексику, кући су донијели болест која се проширила", рекао је доктор Роберт Стренг, званичник Министарства здравља за провинцију Нова Скотија.

Без обзира што у Џери Спрингер шоу (иначе, овај водитељ је био сенатор у законодавној власти САД), може наћи и више од шест породица које би причале највеће гадости о самима себи; доктор Ричард Бесер, директор Центра за контролу и превенцију заразних болести, рекао је да су сви случајеви блажи облици обољења.

"У овом тренутку најважније је осигурати комуникацију и наставити са интензивним медицинским (тј. медијским) праћењем", рекао је Џон Бренан, асистент предсједника за унутрашњу безбједност. Дакле, у питању је нешто као ресор Станислава Чађе.

Он је додао да ће појачани мониторинг омогућити брзу идентификацију сваког новог случаја који би се могао појавити у САД и Мексику, рекавши да је Центар за контролу и превенцију заразних болести потврдио један случај свињске грипе у Охају, два у Канзасу и осам у Њујорку.

Званичници су нагласили да случајеви грипа у САД нису тако тешки као у Мексику. Што је већ индикативно у смислу здравствене заштите, али сад то нећемо коментарисати.

Званичници, овлаштени за коментарисање, ипак су препоручили затварање америчких школа, а секретар унутрашњих послова, Џенет Наполитано, рекла је да ће САД пустити у продају неке лијекове против грипа као што су "тамифлу" и "реленца". Слично се, дакле затварање средњих и основних школа, дешавало у периоду 1992. – 1995. година у Бањој Луци и осталим дјеловима РС.

Наполитано је додала, да ће ванредно стање омогућити упућивање помоћи државама и заједницима погођеним епидемијом.

А птичији грип?

Када чујемо овакве вијести, прво што се запитамо јесте, каква је разлика између свињске куге и птичијег грипа?

То вам је нешто као луде краве. Јесте ли чули негдје у комшилуку, да је у посљедње вријеме нека крава полудила, и са њом и газдарица?

Судска власт у некој земљи је најбитнија. Она забрани увоз меса из (нпр.) Мексика, зато што у Мексику влада бруцелоза или већ нешто друго. Ми у РС често допуштамо, да нам се дешавају такве «медијске епидемије», у особито у производњи хране. Могли би се сломирти од потраге да, лично, нађете пар људи који су прележали бруцелозу.

Тако Мексико пати у свом основном извозном потенцијалу, а то је прехрамбена индустрија. Поготово што су у питању брзо наплативи послови са пословним и ужурбаним Американцима, који све раде на велико. Поготово ако је увоз авионом или бродом из Мексика у питању.

За подсјећање нама, рок за плаћање у нашим трговачким маркетима је између 60 и 120 дана. Зависи како за којег произвођача, и зависи да ли му је логотип ћирилични.

Шта је био резлтат својевремене медијске панике у облику птичије куге (пардон, грипе)? Је ли је ико од вас прележао? Да ли знате некога из проширене фамилије (extended network на већ заборављеном «Мом Простору» (My space))?

Изгледа да нам је спас Твитер…

Ухватили су два лабуда крај језера, који се нису баш најбоље осјећали. Ви никада нећете бити у могућности да провјерите, ко је прегледао та два прехлађена лабуда. Која лабораторија, и од чијег је (ИСО) стандарда одобрена.

Као што је тад био циљ спријечити Кину да направи пословни бум, дилајући пилетину по неподношљиво (дампиншки је овдје деминутив) цијенама, тако се опет овдје удара на све земље у развоју, које још нису увеле да им све животиње у обору (код нас у месној индустрији познато као: јање са утчиницом), имају пробијено ухо, са серијским бројем који је одобрен од Министарства пољопривреде. Које је, узгред, под диктатом ЕУ.

Иста паника је била поводом канцерогене боје на кинеском играчкама, па ви редовно, кад идете у посјету породицама са приновом, купујете те исте играчке, и не сматрате да трујете дјецу-реципијенте.

Купите жути авион за 3 КМ, и не питате се пуно да ли је упозорење Владе САД (Стејт департмент), о томе како треба повући те играчке са тржишта, заиста вјеродостојно. Напримјер, на валу отровних Којгејт пасти за зубе, наводно увезених из Кине; забрањено је и Соко Штарку да продаје своје «Медено срце» на територији Хрватске.

Исто се сјетила нека комисија, да је Смоки најпродаванији српски артикал у НДХ. А све јер ова земља сада заиста иживљава то, што има своју марионетску независност, и могућност да подиже тајне оптужнице против било кога.

Свињска куга и колонијалне силе

Значи, немојте се бојати свињске куге, пошто су кугу у средњем вијеку преносиле ваши. То би значило да су канадски ученици били у непосредном физичком додиру са свињама, у времену које је било достатно да неки од крвних паразита прескочи на њих и уједе их. То ни Џери Спрингер не би могао продуцирати.

У који су их онда хотел слали родитељи? Ускоро ће екскурзија, па се ви запитајте гдје би ви послали своју дјецу. Нема ни мјесец дана до одлуке на родитељском састанку.

По свједочењу угледног професора Лосанђелеског универзитета у Калифорнији (UCLA), који је добитник Пулицерове награде за најбољу научну књигу 1998. године; бијела раса је завладала свијетом користећи «Ватрено оружје, челик и бациле». Тако се и зове његово дјело, по којем је снимљен и на ПБС приказан документарац. А при «бијелој раси» се не мисли на Србе, Финце или Јермене; већ на Велику Британију, Холандију, Француску, Шпанију, САД.


Довољно је сјетити се колико је Америнда (Америчких Индијанаца), страдало од ћебади заражених малим богињама; или политичким организмима способним да преносе сифилис, алкохолизам; и имају ексклузивно право да продају својим сународницима наоружање из америчких робних резерви и војног потенцијала. Поменута ћебад су, ако некога занима, подијељена индијанском народу као хуманитарна помоћ Владе САД.

Ова научно-лабораторијска реторика се користи у пропагандне сврхе, као што је 1999. године, у јеку бомбардовања Србије и Црне Горе (односно СР Југославије), била веома вјеродостојна и раширена прича међу млађим нараштајима; да неки вирус по имену «коксаки», убија све младе србијанске јапије. Режући им тиме и самопоуздање до послушности.

Опустите се, и наручите печеницу за 1. мај. Празник рада.