Свијет: Више гојазних него гладних

Број гојазних људи премашио је број гладних на глобалном нивоу, али тегобе неухрањених све су веће усљед кризе која изазива недостатак хране. Међународне организације Црвени крст фокусирала се у свом годишњем Извјештају о свјетским катастрофама, на исхрану. Извјештај је објављен у Њу Делхију, а наглашава неједнакост између богатих и сиромашних, као и проблеме које је […]

петак, 23 септембра, 2011 / 13:15

Број гојазних људи премашио је број гладних на глобалном нивоу, али тегобе неухрањених све су веће усљед кризе која изазива недостатак хране.

Међународне организације Црвени крст фокусирала се у свом годишњем Извјештају о свјетским катастрофама, на исхрану. Извјештај је објављен у Њу Делхију, а наглашава неједнакост између богатих и сиромашних, као и проблеме које је изазвао недавни раст цијена.

У оквиру статистичких података који указују на неједнаку расположивост хране, Црвени крст је истакао да је прошле године широм свијета 1,5 милијарди људи патило од гојазности, док је 925 милиона људи било потхрањено.

"Уколико је слободно дјеловање тржишних сила довело до тога да је 15 одсто човјечанства гладно, а 20 одсто гојазно, онда је негдје нешто пошло по злу", изјавио је генерални секретар Црвеног крста Бекеле Гелета.

Директор те организације за Азију и Пацифик, Јаган Чапагејн, назвао је такву ситуацију "скандалом са двије оштрице" на конференцији за штампу у индијској пријестоници, додавши да "претјеривање са храном сада односи више жртава него глад".

Он је нагласио да проблем глади не постоји због глобалног недостатка хране, већ усљед лоше расподјеле, расипања и високих цијена које су храну учиниле недоступном.

Цијене хране порасле су током 2011. широм свијета, изазвавши страховања да би се могла поновити криза из 2008. која је довела до нереда и политичке нестабилности у многим земљама.

"Нови раст цијена хране гура многе од најсиромашнијих људи на свијету у још већу немаштину и изазива озбиљну глад и неухрањеност", саопштено је из Црвеног крста.