Свијет је остао нијем

Упркос свим апелима да се у Бањалуку допреми неопходни кисеоник – свијет је остао нијем…Нехуманост свјетских моћника узроковала је гашење једног по једног живота…. Велики злочин, који је резултирао смрћу 12 беба у Бањалуци, у времену од 22. маја до 19. јуна 1992. године, још чека правду. У бањалучком Клиничком центру тада је рођено 14 […]

среда, 22 маја, 2013 / 09:59

Упркос свим апелима да се у Бањалуку допреми неопходни кисеоник – свијет је остао нијем…Нехуманост свјетских моћника узроковала је гашење једног по једног живота….

Велики злочин, који је резултирао смрћу 12 беба у Бањалуци, у времену од 22. маја до 19. јуна 1992. године, још чека правду.

У бањалучком Клиничком центру тада је рођено 14 беба којима је био неопходан кисеоник, али им, нажалост, није могао бити допремљен.

Кисеоник није достављен упркос бројним апелима јавности и чињеници да су сви званичници Уницефа и међународних хуманитарних организација били упознати о тешкој ситуацији у којој се налазила бањалучка Клиника за дјечије болести.

Авион са кисеоником који је тих дана чекао на аеродрому Батајница код Београда није добио дозволу за лет од Савјета безбједности УН, пошто је тада важила забрана летова изнад БиХ.

Мајке преминулих беба формирале су удружење и захтијевају од власти Републике Српске да покрену тужбу против Савјета безбједности УН.

"Правда још није задовољена“, упозорава за Срну секретар удружења Жељка Тубић и додаје да је за мајке понижавајуће да се сви сјете беба само на годишњицу смрти.

"Осјећамо се као марионете. Кад је неком у интересу да се нешто покаже – зову нас дођемо. Ми својој дјеци свакако идемо на гробље“, рекла је Тубићева.

Она је захвалила граду Бањалука, који се, како наводи, потрудио да 12 беба не буде заборављено.

"Оно што би вољеле мајке јесте да се позове неко на одговорност и да ми мајке коначно добијемо статус који нам припада, али до тога још није дошло ни након 21 године“, рекла је Тубићева.

Беба Жељке Тубић имала је девет дана када је умрла.

"Не можемо да опростимо. Нема тих ријечи којима бих опростила што је моје наручје остало празно… Што сам цијели живот пјесмице пјевала тишини и празним рукама… За то нема опроштаја“, каже Жељка Тубић.

Она подсјећа да је, упркос свим апелима да се у Бањалуку допреми неопходни кисеоник – свијет остао нијем.

На Одјељењу за интензивну његу бањалучког породилишта од 22. маја до 19. јуна 1992. године умрло је 12 новорођенчади због недостатка кисеоника који није могао да буде допремљен из Београда, јер је Савјет безбједности УН забранио лет над територијом БиХ.

Седам дана након смрти посљедње бебе Војска Републике Српске успоставила је коридор са Србијом.

Нехуманост свјетских моћника узроковала је тада гашење једног по једног живота.

Тринаеста беба – Слађана Кобас је преживјела, али је битку за живот изгубила 2005. године.

Четрнаеста беба тада је задобила посљедице које ће носити цијелог живота.

Бебе, које нису стигле ни да добију имена, сахрањене су једна до друге на бањалучком Новом гробљу.

Скулптура "Живот" изграђена је у центру Бањалуке као знак сјећања на њих, али и као подсјетник и помен за сву дјецу која су страдала у протеклом рату.

Скулптура је својеврсни запис о овој трагедији, коју и дан-данас преживљавају мајке страдалих беба: Душанка Ђукић, Живка Кнежевић, Фатима Дедић, Жељка Тубић, Зилха Мурица – Делић, Сафета Медић, Нађа Пушка, Драгослава Марић, Милена Сандић, Драгица Комљеновић, Маида Ђуран и Грозда Рауш.0 КОМЕНТАРА

 1. Не би хтио да будем схваћен погрешно, али ово ми није никад било јасно- зар нису наши авиони дејствовали добар дио рата са Маховљана (напр. по Братству Нови Травник, итд..), упркос забрани летова? Зар се није могао допремити кисеоник „илегално“, упркос зони забране летова? Увијек сам се питао јесу ли ова дјеца жртвована намјерно, у циљу медисјког оправдавања пробоја Коридора..

 2. Пази, зато и питам и зато ми то све мало смрди.. Ево шта каже Вики:

  „While Deny Flight was relatively successful in stopping flights of fixed-wing aircraft, NATO forces found it very difficult to stop helicopter flights, which presented a more complicated challenge. All sides in the conflict used helicopters extensively for non-military purposes, and some of these flights were authorized by the UN. Under the operation’s rules of engagement, NATO fighters were only authorized to shoot down helicopters that committed a hostile act. Otherwise, NATO fighters issued orders to „land or exit“, in other words, land the aircraft or leave the no-fly zone. Typically, helicopters in Bosnian airspace complied with these orders by landing, but then took off again after NATO forces departed..“

  И моја логика је- таман и да постоји ризик да оборе хеликоптер са кисеоником- пизда му материна пошаљи два, нек’ један оборе- један ће проћи и спасити животе. Али изгледа да је ту било мало више политике него што се то представља јавности..

 3. Da, nikada nisam razmišljao kao Kalabak, ali sve je moguće. moglo se da se htjelo još na mnogo načina.
  Ali, tragedija se desila ,strašna tragedija, koja je bila uvod u strahote rata koje su nam se dogodile, a koje su mogle da budu manje da je bilo više pameti i mudrosti. No, tako je kako je i ništa ne možemo da popravimo.
  Ali, nadali smo se, i očekivali smo da ćemo u našoj republici koju smo izvojevali, naša djeca i mi da imamo posao i skroman život, život barem malo dostojan ljudima ovoga vremena i ovoga prostora. Od toga, nažalost, nema ništa. Propali smo i kao narod, i kao ljudi, i kao živa bića. Glave su nam došli izrodi i neljudi, skotovi i hulje , sve veći od većega. Ovaj poslednji i najveći nas dokusuri.
  U mojoj kući se ne psuje, ali , ako budali kažeš lijepo, ne razumije te. Moraš da mu kažeš njegovim jezikom da bi te razumio. Pošto znam da je instalirao bigere ovdje i da će to doći do njega, i njegovih gadova, što i hoću, primoran sam, kako bi me razumio , da mu kažem njegovim rjećnikom, onim kojim se on obraća, recimo novinarima, vlasnicima tv kuća, mamicu on svoju, u usta.
  Nažalost, to je sve što mogu, . Mogu još da molim Onoga gore da im vrati onako kako su zaslužili, da im sve što su opljaćkali i oteli od mrtvih, živih i joč nerodjenih bude sve prokleto dok traje njihovo pogano sjeme.

 4. Па мислим да је Но-Флај-зона била ригорозније имплементирана ’94-те него на самом почетку рата.. ’92-ге је РВ ЈНА летило мање више несметано.. („Кикаш“ је летио цијело љето на линији Сарајево-Батајница, извлачећи генералску дјецу, жене и гоблене из Сарајева..)

  Е сад технички- ту нисам компетентан- али сељачком логикомж: напр. Ми-8 (све и да нисмо имали ништа боље у том моменту, а јесмо..) има максималну корисну носивост 4000кг. Стандардна боца с кисеоником прима око 30кг кисеоника (6000Л под притиском) – и нек’ је празна боца тешка још толико- значи око 60-70кг. И нека Србин убаци неколико картона цигара у тај хеликоптер, чисто да не лети за Џ (а знамо да Србин не може да одоли.. 😉 ) – значи, РЕАЛНО, 40-так боца кисеоника у један Ми-8. Пизда му материна не може беба посркати 3 боце кисеоника дневно?!

 5. „Авион са кисеоником који је тих дана чекао на аеродрому Батајница код Београда није добио дозволу за лет од Савјета безбједности УН, пошто је тада важила забрана летова изнад БиХ.“

  Laž zagazila u treću deceniju, gurana prstima na tipkama onih koji su mentalno ostali u 92. i uz ideologiju koja je na lažima jahala.
  Možda je to nekada imalo i svrhe, ali danas ponavljanje ovih gluposti samo pokazuje mjeru građanske i profesionalne časti onih koji bi da se nazovu medijem i novinarima, a na laži ustrajavaju i danas kada svako sa dva prsta i barem jednim okom uz dva klia moše vidjeti da je Zona zabrane leta uspostavljena rezolucijom 781 i to 9. oktobra 1992.
  http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N92/491/64/IMG/N9249164.pdf?OpenElement
  A sa primjenom počela tek od marta 1993. nakon što je usvojena rezolucija kojom se sa nadzora prešlo na reakciju.

  Ova djeca su žrtve rata, ali i žrtve nadrkanih novinara koji pišući laži o odgovornosti UN-a pomažu da pravi krivci ostaju dobro ušuškani u toplom đubrivu nacionalističke ideologije u kojoj je sve dozvoljeno.

  Piše „nije na prodaju“,
  pa zar ikome treba nešto ovako gdje novinarčići pišu tekstove u kojima se laž može raskrinkati sa dva linka?

 6. Kalabalak, 22.05.2013. 09:25:55

  Добро си поменуо Кикаша… осим њега, касније су све до краја рата слободно летјели транспортни хеликопери ВБ ГШ, имали су дозволу са обиљеженим црвеним крстом. Летјела је у ниском лету и Младићева Газела, а летјели су и муслимански хеликоптери, али не задуго пошто је тај један за Жепу срокан од стране наше ПВО.

  У сваком случају, било како било, покој души тим недужним бебама, а породицама саучешће!

 7. Kalabalak,
  „Не би хтио да будем схваћен погрешно, али ово ми није никад било јасно…“
  Nažalost savremenik sam tih nesrećnih dešavanja i svjedok prošvercovanih „kolona“ ljudi, automobila, oružja, droge… preko svih granica. I moj utisak je (a i znam) da se tada moglo i moralo učiniti nešto da se dopreme boce sa kiseonikom u B.Luku.
  Neka je vječna pomen kod Boga za naših trinaest beba i iskreno saučešće njihovim porodicama.

 8. На овој теми се јавио г. Тешњак, са истом причом.

  Елем, покушавало се. Чини ми се да је Вељко Миланковић у неколико наврата доносио тај кисеоник, али очигледно да се није могло више.

  Својом полемиком на ову тему сте учинили услугу онима који нам не мисле добро.

  Иначе, ово је један од најтужнијих дана нашег народа. Сјећам се ових дана и то невјероватно јасно иако тада нисам била чак ни пошла у школу.

 9. „Својом полемиком на ову тему сте учинили услугу онима који нам не мисле добро.“

  anja, dobro ti ne žele oni koji te lažu, koji laži pišu i kada saznaju da su laži i dalje ih objavljuju i od njih ne odustaju. Njihov je cilj da se podigne zid prema ostatku svijeta, da se ubijediš u laž da ti drugi samo žele zlo i da vjeruješ da bebe nisu dobile pomoć zbog zone zabrane leta koja je uvedena godinu dana kasnije. Do tada će oni odvesti golfove iz fabrika, uvesti naftu iz Rumunije i organizovati orgije gledajući te u oči i lažući o svemu.

  Oči imaš, pamet imaš pa reci da li služi na čast i ima li obraza osoba koja laže da su za smrt djece kriva zona zabrane letova.

  To je prvi korak, poslije će biti lakše.

 10. „Својом полемиком на ову тему сте учинили услугу онима који нам не мисле добро.“

  anja, dobro ti ne žele oni koji te lažu, koji laži pišu i kada saznaju da su laži i dalje ih objavljuju i od njih ne odustaju. Njihov je cilj da se podigne zid prema ostatku svijeta, da se ubijediš u laž da ti drugi samo žele zlo i da vjeruješ da bebe nisu dobile pomoć zbog zone zabrane leta koja je uvedena godinu dana kasnije. Do tada će oni odvesti golfove iz fabrika, uvesti naftu iz Rumunije i organizovati orgije gledajući te u oči i lažući o svemu.

  Oči imaš, pamet imaš pa reci da li služi na čast i ima li obraza osoba koja laže da su za smrt djece kriva zona zabrane letova.

  To je prvi korak, poslije će biti lakše.

 11. 2011.
  19 година од смрти 12 звјездица:
  Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити је ваздушни, али због забране лета над територијом БиХ од Савјета безбједности, авиону који је требао да из Београда достави кисеоник Бањој Луци није био дозвољен лет.“

  2012.
  Кисеоник је тих дана било немогуће доставити копненим путем од Београда до Бањалуке, будући да су здружене хрватско-муслиманске снаге прекинуле сваку друмску везу између Крајине и Србије. Алтернатива је био ваздушни пут, међутим, Савјет безбједности УН забранио је летове над територијом БиХ, па је тако авион са кисеоником остао на писти у Београду.“

  2013.
  „Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити био је ваздушни, али због забране лета над територијом БиХ од Савјета безбједности УН авиону који је требало да из Београда достави кисеоник Бањалуци није био дозвољен лет.“

  Heh, uglavnom i očekivano. Tri godine i još duže Frontal ponavlja arijacije iste rečenice za koju i sami znaju da je lažna. Niko ni da reaguje ni da demantuje.
  Zahači izolacionizma su se lijepo ušuškali i drobe o svjetskoj zavjeri i mržnji jer samo tako u svom toru mogu glumiti privrednike, političare i novinare. Boreći se za svoju mrvicu ćara i ošuvanje nacionalističkog sljepila nije im sveto ni ono u šta se pozivaju. Novinari koje su u SRNU doveli najodgovorniji za zločine i danas sjede na istim mjestima mada su njihove gazde odavno iza rešetaka i svake godine ponavljaju laž o zoni zabrane letova da bi prikrili stvarne krivce i potražili objašnjenje kako to da su letjeli i bombarderi i transporteri prevozeći granate i bunde, a djeca su umirala.
  Najlakše je svake godine podgrijavati laž o tome kako preko rijeke je carstvo zla u kojem žive zločinci koji samo smišljaju kakvo zlo da nanesu rodu srpskome.

  I opet će dogodine Frontal da objavi istu lažljivu rečenicu.

  Šta onda i očekivati od društva ako oni koji su kao neka intelektualna elita nisu u stanju da nakon što im je po barem peti put rečeno da je zona zabrane letova uspostavljena mnogo kasnije samo se ućute, niti odgovore, niti demantuju niti povuku vijest,
  sve do slijedeće godišnjice kada se o nastradalim bebama neće pisati radi sjećanja na njih i istine već sa namjerom da se ostale nagovori da i dalje ne izlaze na svjež zrak i svjetlost jer tamo su neprijatelji, a u brlogu je toplo.
  Smrdljivo, ali toplo.

 12. За сва страдања у протеклом рату су криви првенствено „властодршци“ из властитог народа…
  Наравно, криви су и они који су извршили убиства или својим дјеловањем омогућили „будалама“ да малтретирају и убијају…

  За смрт 12 беба, првенствено су криви тадашњи моћници из Републике Српске и Србије… зашто на вријеме нису обезбиједили кисеоник и да ли су учинили све што се могло у том тренутку?

  Али као и данас, најлакше је окривити оне „друге“, јер да није њих, ми би лако, „али они сваким својим потезом, угрожавају наше постојање и опстанак“.

  Кад овако поставите ствари, онда ништа не мора да ради и функционише, јер криви су „они“.

  За трагедију у Сребреници, највећу одговорност сноси тадашњи врх муслиманског народа, јер су сједили у удобним фотељама у Сарајеву и „будалама“ препустили судбину једног градића… Нормално, криве су и „будале“, али нису криви сви Срби, а нарочито нису криви они који су у то вријеме остављали своја огњишта…