Свих 5,2 милиона грађана Норвешке постали милионери

Вриједност норвешког државног нафтног фонда, који је познат као највећи на свијету, готово је удвостручена за посљедње три године, због чега су сада свих 5,2 милиона грађана Норвешке милионери, макар на папиру. Према саопштењу норвешке централне банке, овај инвестициони фонд, који у свом власништву држи акције, обвезнице и имовину, успио је да у прошлој години […]

недеља, март 15, 2015 / 11:12

Вриједност норвешког државног нафтног фонда, који је познат као највећи на свијету, готово је удвостручена за посљедње три године, због чега су сада свих 5,2 милиона грађана Норвешке милионери, макар на папиру.

Према саопштењу норвешке централне банке, овај инвестициони фонд, који у свом власништву држи акције, обвезнице и имовину, успио је да у прошлој години оствари стопу повраћаја од својих инвестиција широм свијета у висини од 7,6 одсто.

Захваљујући томе у његовој каси се на крају прошле године нашло 6,431 милијарди круна (745,1 милијарди евра), док је крајем 2011. године, вриједност фонда била 3,312 милијарди круна, преноси агенција Франс прес.

Прошлогодишње повећање вриједности фонда за 544 милијарде круна у односу на 2013. годину приписује се прије свега заради фонда на берзама, будући да преко 60 одсто његовог портфолија чине акције.

Како би платила будуће трошкове, Норвешка традиционално оставља по страни цјелокупан приход који остварују државне нафтне компаније, док влада не смије да повлачи из фонда више од 4,0 одсто годишње – пројектовани годишњи профит фонда – да би уравнотежила буџет који би у супротном био у минусу.

„Морамо бити спремни на зараде које нису тако високе у будућности“, изјавио је гувернер централне банке Норвешке, Уистејн Улсен.0 КОМЕНТАРА

 1. Да ли неко можда зна има ли у Норвешкој кумова? Да ли има неко да пише коментаре из Норвешке овдје, којим случајем, да нам објасни како људи могу добро да живе без те кумовскобуразерске подјеле плијена!?

 2. Мали подсјетник.

  Норвешка је све до седамдесетих година била сиромашна земља на рубу свијета. Водили су изолационистичку политику, одбијали стране понуде за активирање природних ресурса и давање концесија.
  Када је вода дошла до грла отворили су се према САД која је донијела у Норвешку технологију за нафту и хидропотенцијале и данас су најбогатији народ на свијету.

  Ових дана смо имали прилике да читамо коментаре који оправдавају турчење Добоја због неких економских интереса, а када Симо каже да баш због тих економских интереса морамо да се повезујемо са онима који имају најјачу економију (ЕУ), онда телелук промијени плочу.

 3. Симо П. Ороз, 16.03.2015. 11:28:19

  Teška i drska laž i podvala. Svi priodni resursi u Norveškoj su vlasništvo države i nitšta nije dato pod koncesiju Zapadu.
  Strani investitor je doneo tehnologije sa kojimse bavu proizvodnjem od države nije dobio ništa.
  A kod nas starni okupator dobija na poklon prirode resurse rudnik Stanari, Ugljevik, Gacko, Omarska…reke Drinu… i onda to ograde žicom i to više nije naša teritorija to je sada instranstvo teritorija okupatora-investitora.

 4. harper, 16.03.2015. 15:49:24

  “Симо се опет ничим изазван сам испали, тачно да нису чланице ЕУ!“

  Хапреп не пропушта ниједну прилику да потврди оно што сви знамо.
  Само се њему причинило да сам написао да су Турска и Норвешка чланице ЕУ.

  А ја лијепо написао да су Американци подигли Норвешку…

 5. Чешњак,

  мислим да је зрело да и ти напишеш колумну за Фронтал. Треба телалуку разјаснити да помирење Срба и Бошњака није исто што и помирење Срба и Турака.

  Ја бих то написао, али и ти знаш добро да телелук теби више вјерује него мени.

 6. češnjak, 17.03.2015. 07:52:22

  “Meni ne treba niko da me miri ni u jednini ni u množini.“

  Знам да мени и теби не треба, али неко треба телалуку објаснити да противљење приступању Добоја Заједници турских општина није противљење сарадњи Срба и Бошњака. То мисле само они који сматрају да су Бошњаци Турци.

  Ја и ти смо давно утврдили да припадамо једном народу и да говоимо херцеговачким језиком.

  Али некако телелук тебе више воли и теби више вјерује, па сам контао да би то ти боље објаснио. А ни на Фронталу се клима промијенила.

  Напиши колумну…

 7. Ostao Ostao bez fabrike, 16.03.2015. 15:05:26

  “Teška i drska laž i podvala. Svi priodni resursi u Norveškoj su vlasništvo države i nitšta nije dato pod koncesiju Zapadu.“

  Концесије и власништво над природним ресурсима у свим земљама има исто значење.

  Природни ресурси су увијек у власништву државе, а концесија је изнајмљивање тих ресурса другима уз надокнаду.

  Друга је ствар како се уговара та накнада. У Норвешкој то очито раде патриоте, а на Балкану углавном лопови.

  Када су птриоте Вук, Чанак и Чеда говорили да је рента од 4% за НАФАГАС прениска народ их је прогласио издајницима и антирусима, а патриоте да су могле то би Русима дали џаба.

  Кужиш?

 8. češnjak, 17.03.2015. 12:02:36

  “To me ne brine – ti si već odavno objasnio da nisam Turčin nego da sam balija.“

  Управо је обрнуто. То треба да те брине. Кад сам ја, Симо Ороз, који се са тобом слаже да припадамо истом народу, говоримо истим херцеговачким језиком, у једном моменту помислио да ниси ни Турчин ни Бошњак ни Херцеговац,већ балинче (глухо било) онда је писање колумне под мус.

 9. Орозе, ти си баш преспавао све часове историје, лажни ројалисто, заборављаш да је Турска у вријеме Ататурка највише пријатељства исказала управо према српском краљу, а углавном према Србији и Србима у краљевини Југославији!

 10. Булазнио си о потребном помирењу са Турском (наравно после садашњег „евентуалног“ измирења са Бошњацима), али сад то више није важно, јер и ти сам не знаш шта пишеш, па што бих и ја водио рачуна о твојој редовној дози небулоза!

 11. Турци су у највећој експанзији поставили Србина (Рада Соколвића) Мехмед-пашу за премијера и главног султановог везира! Шта ли су тадашњи „турски есенесдеовци“ поручивали Сулејману и какве су пароле подизали као сада ови ултраекстрамегаСрби у Добоју! 😀

  Шалу на страну, Србија и Срби су створили добре односе са Турском у доба Ататурка, тако да нема потребе сада измишљати топлу воду и правити нека нова помирења, а нисмо се од тог Ататурковог доба још ни једном скачили са њима, осим оно НАТО удара, али и братска Грчка је у НАТО-у! Шта се може, виша сила!

 12. Simo kao i obično bulazni, jer Norveški političari rade u interesu građana a dokurac i banda, kao i sds i ostala govna samo za svoje interese.

  Najveće Norveške kompanije su narvno u vlasništvu države, ali Norveška besplatno ustupa dio svojih resursa SAD za zaštitu interesa. Sa druge strane u sjajnim su odnosima sa Rusima, dali su im besplatno da koriste resurse na Svalbardu kao i u njenim teritorijalnim vodama. Zauzvrat Rusi ih ne diraju.

 13. Ко је против добрих нормалних односа, човјече?

  Али, ако неко као услов за добре и нормалне односе тражи да се српски град прогласи турским онда сам ја први против.

  Како би било да Њемачка неку своју помоћ неком граду у Србији услови тиме да тај град себе прогласи њемачким? Ја бих био против.

  Кад би неки наш град био условљен да се због помоћи из Русије прогласи руским, ја бих био против.

  Зар браћа Турци нису могли дати помоћ Добоју без условљавања?

 14. partizan, 17.03.2015. 16:03:49

  “Simo kao i obično bulazni, jer Norveški političari rade u interesu građana a dokurac i banda, kao i sds i ostala govna samo za svoje interese.“

  Шта је ово данас? Сви читају нештошто нисам написао.

  Па ја сам управо рекао:

  Симо П. Ороз, 17.03.2015. 12:10:20

  “Друга је ствар како се уговара та накнада. У Норвешкој то очито раде патриоте, а на Балкану углавном лопови.“

Оставите одговор