Свиће ли Грчкој: Стижу милијарде

Земље еврозоне даће зелено свјетло одмрзавању транше помоћи Грчкој у висини од 9,2 милијарде евра у наредних неколико дана. То је само формалност јер су власти из Атине већ испуниле захтјеве повјериоца, преноси агенција АП на основу неименованих извора Европске уније. Транша од 9,2 милијарде је само дио помоћи од 49 милијарди евра коју су […]

уторак, 15 јануара, 2013 / 15:29

Земље еврозоне даће зелено свјетло одмрзавању транше помоћи Грчкој у висини од 9,2 милијарде евра у наредних неколико дана.

То је само формалност јер су власти из Атине већ испуниле захтјеве повјериоца, преноси агенција АП на основу неименованих извора Европске уније.

Транша од 9,2 милијарде је само дио помоћи од 49 милијарди евра коју су представници ЕУ одобрили Грчкој у децембру. Први пакет помоћи од 34 милијарди евра је већ исплаћен.

"Тих 9,2 милијарде треба да буду одмрзнуте у јануару и то је само формалност јер је политичка одлука већ донијета у децембру", саопштио је неименовани извор из ЕУ, прецизирајући да је једини услов био да власти из Атине наставе са предузетим реформама поштујући рокове које им је прописила "Тројка" повјериоца, ЕУ, Међународни монетарни фонд и Европска централна банка.

Како преноси АП, цитирајући неименовани европски извор, питање одмрзавања транше помоћи од 9,2 милијарде евра биће на дневном реду састанка министара финансија еврозоне у понедељак у Бриселу, а формална одлука биће донијета крајем јануара на савјету директора Европског стабилизационог механизма (ЕСМ), у чијем саставу су директори Управа трезора 17 чланица еврозоне.Оставите одговор