Сви славе, а неки су и поплављени

Вечерас се дочекује Нова година по Јулијанском календару и биће обиљежена у Републици Српској. Припреме за њено прослављање не изгледају толико помпезно и слављенички никад, али ипак и "Српска Нова година" се редовно слави у кућама и угоститељаским објектима, а и на градским трговима. Ове године, централна славља у многим градовима су изостала и за […]

четвртак, јануар 13, 2011 / 18:17

Вечерас се дочекује Нова година по Јулијанском календару и биће обиљежена у Републици Српској.

Припреме за њено прослављање не изгледају толико помпезно и слављенички никад, али ипак и "Српска Нова година" се редовно слави у кућама и угоститељаским објектима, а и на градским трговима. Ове године, централна славља у многим градовима су изостала и за међународну Нову годину, што због несташице, што због хуманих разлога, а тако ће бити и вечерас.
Фронтал.РС је издвојио неке од општина у Српској.
Бања Лука: Кажу, скромно
Бања Лука не одустаје од организованих дочека обе Нове године, а вечерас на Тргу Крајине наступа пјевачица Ана Бекута.
Најављено је да ће приграм бити "у духу православне традиције", а у свим храмовима бањалучке епархије биће служен молебан.

За дочек издвојено око 40.000 КМ.

– Ове године опредијелили смо се за нешто скромнију прославу. Позивам све грађане Бањалуке да дођу на Трг Крајине и да се угодно осјећају – рекао је градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић.

Поред Ане Бекуте, за умјетнички програм у православном духу ће се побринути пратња бањалучког ансамбла "Ин" и бањолучки хор "Свети Платон".

Почетак нове године биће обиљежен звоњавом. Свештеник Епархије бањалучке благословиће све присутне на Тргу Крајине.

Програм дочека Нове године почеће у 21.30 часова и трајаће до једног часа послије поноћи, уз ватромет у 24.00 часа.

Бијељина: На леду
На градском тргу у Бијељини неће бити организован дочек православне Нове године, јер је Административна служба општине одлучила да новац за те намјене усмјери за помоћ у санирању штета од децембарских поплава, које су највише погодиле управо Бијељину.
Становништво Семберије, православну Нову годину дочекаће у кругу породице и пријатеља у својим домовима, а многи бијељински угоститељски објекти традиционално су организовали прославу. У многима је улаз вечерас слободан, за разлику од ноћи 31. децембра.

Нову годину, грађани Бијељине могу дочекати и на клизалишту које је на градском тргу постављено прије мјесец дана, а које вечерас ради до 2.30 часова

Организовано је и такмичење за најљепши пар, најбоље клизаче или најсмјешније падове на леду.
Прњавор: Бесплатно позориште
Дочек православне Нове године у Прњавору вечерас ће бити организован у порти цркве Светог великомученика Георгија гдје је Светосавска омладинска заједница Прњавор, организатор прославе, обезбиједила за суграђане кувано вино и чај, кифлице, томболу и музику уживо.
Након поноћног молебана биће уприличен и традиционални ватромет.

У Дому културе вечерас гостује Aматерско драмско позориште "Бранислав Нушић" из Теслића, које ће извести представу "На Бадњи дан", а поводом дочека Нове године.

Братунац: Тешка ситуација
Општина Братунац ове године није организовала дочек православне Нове године на градском тргу због тешке финансијске ситуације и усмјеравања дијела буџетских средстава за санацију штета од поплава, што је било и најављено у овом градићу на Дрини.
Ове године није било ни украшавања града за православну Нову годину, изузев свјетлосних декорација у главној улици преосталих од дочека међународне Нове године.
Приједор
У Приједору ће дочек бити организован на малом градском тргу, а организатор дочека је, као и у Прњавору, Светосавска омладинска заједница. Присутни ће моћи да се забаве уз ансамбл "Маскарада" и "Амадеус бенд" и да се загрију уз кувано вино и чај.
У поноћ ће бити приређен ватромет. Организацију дочека православне Нове године подржала је и општина Приједор.
У Цркви Свете Тројице протојереј ставрофор Ранко Малетић служиће у поноћ благодарење – молитву за успјешну наступајућу годину.
Митар Мирић, Момо и Додир у Новом Граду
Дочек православне Нове године у Новом Граду ће бити организован испред цркве Светих апостола Петра и Павла, и то је традиција у овом граду.
У музичко-забавном програму, који почиње у 20.00 часова, учествоваће Митар Мирић, Момо и "Додир" и други извођачи народне музике, а за све госте обезбијеђено је бесплатно кувано вино.

Пред поноћ ће бити служен молебан за срећну и успјешну Нову годину, а окупљенима ће се потом обратити начелник општине Сњежана Рајилић. Нова година биће дочекана уз црквена звона и ватромет.

Организатори дочека су Српска православна црквена општина и општина Нови Град.

На Јахорини фали снијега
У дворани Славија у Источном Сарајеву, РТВ ИС и Слај продукција заједно са општином Источно Ново Сарајево организују дочек православне Нове године.
За забаву су задужени "Гоци бенд", изворне групе, народни гуслари и вокални солисти.
Дочек је организован у многим угоститељским објектима, као и на Јахорини, гдје су проблеми са снијегом и малим бројем туриста ове године приморали хотелијере и угоститеље на скромнији дочек тако да ће у већини угоститељских објеката улаз бити слободан.
Теслић: Новац шаљу угроженима
На градском тргу у Теслићу неће бити организован дочек православне Нове године, а новац предвиђен за ове намјене биће уплаћен као помоћ подручјима у Републици Српској која су погођена децембарским поплавама како је учинињено ни за међународну Нову годину.
Само нека се слави
На питање Фронтала, "Коју вам је Нова година дража", одговорило је 3381 читалаца нашег сајта.
Ако је судити по резултатима, већина вас ће се љепше провести вечерас. За 64,77 одсто посјетилаца, који су гласали на анкети, дража је Српска нова година, а обична за 35,23 одсто.
Срећно свима.


Оставите одговор