Шверцује се оружје у земље под ембаргом

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас у Сарајеву да је оружје из БиХ шверцовано у земље у које је забрањен увоз оружја и да су „пропусти направљени на много нивоа“. Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ информисано је од надлежних институција да БиХ крши ембарго ЕУ на увоз оружја у земље које су […]

среда, април 20, 2011 / 15:56

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас у Сарајеву да је оружје из БиХ шверцовано у земље у које је забрањен увоз оружја и да су „пропусти направљени на много нивоа“.

Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ информисано је од надлежних институција да БиХ крши ембарго ЕУ на увоз оружја у земље које су на црној листи.

"На папирима је све било у реду, али докази говоре да је оружје из БиХ завршавало у конфликтним подручјима и земљама под ембаргом", истакао је Комшић закључивши да Предсједништво у том случају није могло урадити ништа друго него забранити издавање дозвола за извоз наоружања до израде новог правилника.

Комшић је оцијенио да питање како је дошло до пропуста у извозу наоружања из БиХ није за Предсједништво, већ за министарства која издају дозволе, Обавјештајно-безбједносну агенцију и предсједавајућег Савјета министара БиХ Николу Шпирића.

"Пропусти су направљени на много нивоа и зато је потребно систем издавања дозвола другачије организовати те извоз ставити под ефикасну контолу како се такви случајеви више не би дешавали", истакао је Комшић.

Предсједништво БиХ је 17. марта на хитној сједници донијело одлуку о забрани издавања дозвола за извоз наоружања саопштивши да је ова одлука донесена јер је оружје из БиХ продавано земљама у које је извоз наоружања забрањен резолуцијама УН.

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ОРУЖЈЕ КРЕНЕ НА ЈЕДНУ, А ЗАВРШИ НА САСВИМ ДРУГОЈ ДЕСТИНАЦИЈИ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да нови правилник о издавању дозвола за извоз наоружања треба да обезбиједи да извезено наоружање не заврши на погрешним дестинацијама.

Наводећи да се дешавало да наоружање из БиХ крене на једну, а заврши на сасвим другој дестинацији, Изетбеговић је рекао да су у те послове били инволвирани људи за које се зна да раде такве ствари и који су у Србији добили забрану рада на извозу оружја.

"Треба бити сигуран гдје иде наоружање", закључио је Изетбеговић.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ одлуку о забрани издавања дозвола за извоз наоружања до израде новог правилника донијело након упозорења Обавјештајно-безбједносне агенције да у извозу има неправилности и противзаконитих радњи.

Најављујући да би правилник могао бити готов у наредних 10-15 дана, Изетбеговић је нагласио да Предсједништво није зауставило извоз и намјенску производњу.

"Забрањено је само издавање нових дозвола, док раније издате дозволе за извоз наоружања и даље важе", закључио је Изетбеговић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *