Шведско тужилаштво одустаје од гоњења Асанжа за силовање

Шведско тужилаштво саопштило је данас да одустаје од кривичног гоњења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, којег је једна жена оптужила за силовање 2010. године.

уторак, 19 новембра, 2019 / 16:23

"Сазвала сам конференцију за новинаре како бих пренијела одлуку да се одустаје од даље истраге” против Аустралијанца (Асанжа), изјавила је замјеница главног тужиоца Ева-Мари Персон, преноси Бета.

"Све истражне радње су исцрпљене… без пружања доказа неопходних за пресуду”, додала је она.

Одлука тужилаштва услиједила је након одлуке шведског суда донијете почетком јуна да Асанж не буде у шведском притвору.

Асанж је 11. априла избачен из Амбасаде Еквадора у Лондону у коју се склонио 2012. године и британска полиција га је одмах ухапсила. исти дан је објављена америчка оптужница, којом се Асанж терети за ковање завјере с бившом аналитичарком америчке војне обавјештајне службе Бредли Менинг (у промјени пола – Челси) за упад у рачунар с повјерљивим подацима у Пентагону.

САД су затражиле изручење Асанжа који се суочава с укупно 18 тачака америчке оптужнице, а уколико буде осуђен за шпијунажу и издају објављивањем тајних државних докумената, пријети му вишедеценијска казна затвора.

Асанж се крајем октобра појавио пред судом у Лондону у оквиру поступка за његово изручење у САД које га оптужују за шпијунажу. Тражио је тромјесечно одлагање процеса како би његов правни тим имао више времена да се припреми за случај, али није упио да издејствује.3 КОМЕНТАРА

    1. Одкуд ти то да је отрован. Схватили да је све намјештено човјеку па дошли памети и ослободили га одговорности за нешто што није ни учинио.