Шведски борци за људска права: Не важи то кад су Срби у питању

Пошто је са стокхолмског Радија 1 суспендован Герт Филкинг, водитељ који је уживо у својој емисији Србе назвао Брејвицима, свињама психопатама и ретардима, у његову одбрану стали су истакнути новинари, организације и политичари који подржавају овај говор мржње и чак траже да се Радио 1 извини Герту због суспензије.  Према писању шведских медија, тамошњи истакнути […]

понедељак, април 30, 2012 / 11:14

Пошто је са стокхолмског Радија 1 суспендован Герт Филкинг, водитељ који је уживо у својој емисији Србе назвао Брејвицима, свињама психопатама и ретардима, у његову одбрану стали су истакнути новинари, организације и политичари који подржавају овај говор мржње и чак траже да се Радио 1 извини Герту због суспензије.

 Према писању шведских медија, тамошњи истакнути борци против расизма, ксенофобије и нетолеранције отворено бране говор мржње шведског водитеља и допуњују га новим, још отровнијим оптужбама на рачун српског народа.

Лиса Бјурвалд, која је до прије пар година била чланица редакције "Даген нихетера" и "Свенска дагбладет", а затим прешла у табор бораца против нетолеранције, у ауторском тексту "Кукавичка суспензија Герта" објашњава да намјера водитеља није била да увриједи српски народ у цјелини него да покаже да Брејвикове екстремне идеје нису тако екстремне, већ да су широко прихваћене на многима мјестима у Европи, а затим додаје:

– То да Србија нема политичку вољу да изведе своје ратне злочинце пред лице правде је више него познато, као и да се ти ратни злочинци величају попут хероја и да многи сматрају да је геноцид мит – пише Бјурвалдова.

Њен колега, познати радио и телевизијски водитељ и новинар Роберт Ашберг, иначе главни и одговорни уредник листа "Експо", у колумни насловљеној "Смјешно претјеране реакције" поистовјетио је Србију са нацистичком Њемачком и руга се протесту амбасадора Србије у Стокхолму Душана Црногорчевића.

– Може ли се рећи да су Нијемци започели Други свјетски рат? Ако се то каже на радију, да ли ће њемачки амбасадор написати протестно писмо у име свих увријеђених Нијемаца? – запитао је Ашберг, док је стокхолмски политичар Партије зелених Јонас Паулсон затражио да се Радио 1 извини Герту Филкингу због суспензије.

Ове реакције поново су узнемириле организације Срба у Шведској, које су против суспендованог Герта Филкинга прошле недеље спремиле тужбу због говора мржње. Предсједник Савеза Срба у Шведској Миодраг Крљић напомиње да је тужба предата у петак, али да су сада принуђени да крену у борбу и против нових провокација.

– Кампања коју водимо сада се проширила и није усмјерена само на Герта Филкинга, већ и на друге личности из јавног живота Шведске. Новинарима, глумцима и писцима који су стали уз њега непрестано шаљемо писма, мејлове и поруке са чињеницама о ратовима у Босни и Хрватској и на Косову, као и о нашој земљи. Покушавамо да им докажемо шта је права истина и дигла се велика прашина – истиче Крљић.

Он објашњава да, иако су овакви ставови страшни, Србима у Шведској нису превише чудни, јер се они већ 20 година суочавају са огромном пропагандом против српског народа:

– Људи у Шведској од 90-их година гледају, читају и слушају свакакве неистине о Србима. Веома је тешко сада све то побити доказима и потребно је доста времена да се измијени слика о нама – закључује он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *