Шведска упала у незапамћену политичку кризу

Шведска је у сриједу објавила да ће у марту организовати превремене изборе, али они највероватније неће решити незапамћену политичку кризу у којој се та земља нашла само два месеца након последњих избора и то због демонстрације снаге крајње десница која је паралисала рад нове владе, преноси “Јутарњи лист”. Са 49 од укупно 349 посланика, колико […]

петак, децембар 5, 2014 / 14:33

Шведска је у сриједу објавила да ће у марту организовати превремене изборе, али они највероватније неће решити незапамћену политичку кризу у којој се та земља нашла само два месеца након последњих избора и то због демонстрације снаге крајње десница која је паралисала рад нове владе, преноси “Јутарњи лист”.

Са 49 од укупно 349 посланика, колико броји шведски парламент, Шведске демократе (СД, крајња десница) довољно су јаки да својим гласовима могу осигурати већину у парламенту или љевици или десници.

Шведске демократе су за само два мјесеца успјели да потпуно онемогуће рад владе лијевог центра коју чине социјалдемократи и зелени тиме што су блокирали усвајање предлога закона о буџету.

Због тога је шведски премијер Стефан Лефвен у сриједу најавио пријевремене парламентарне изборе за 22. март 2015. године. Биће то први превремени избори у овој земљи од 1958. године.

Међутим, према највјероватнијем сценарију, састав Риксдага ће и након тих избора остати готово идентичан садашњем, па ни у њему већину неће имати ниједна политичка опција .

– Мало је вјероватно да ће се стање након превремених избора промијенити. Највјероватније ће и даље постојати три политичка блока, чврсто и непоколебљиво укопана на својим позицијама – оцјењује аналитичар Андреас Јохансон Хајне.

Градски одборник из Арвике, члан конзервативне Умерене странке Јан Ветмарк сматра да су неопходне стварне промјене како не би дошло до исте ситуације, која користи само крајњој десници.

– Шведске демократе желе да избори буду референдум о имиграцији – рекао је у сриједу Матијас Карлсон који привремено обавља дужност предсједника странке.

Овакав став заговарају и њихови бирачи, показују резултати анкете коју је спровео угледни дневник “Дагенс Нyхетер”.

– Постоји директна веза између негативног односа према мањинама и гласања за СД – тврде аутори анкете Петер Хедстрем и Тим Милер.

Од осам странака које имају представнике у Риксдагу, седам подржава шведску миграциону политику која предвиђа да сваке године у Шведску дође 80 до 100 хиљада нових имиграната.

Иако чак 60 посто становништва подржава такву политику, што је много више него у Европској унији, СД је последњих година почео да јача на таласу отпора дијела Швеђана према повећаном приливу имиграната из Сирије, Еритреје, Сомалије, Авганистана и Ирака и све већем броју Рома у великим градовима, преноси “Јутарњи лист”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *