Шведска је више умрлих имала само средином 19. вијека, због глади

У првој половини 2020. године Шведска је забиљежила највећи број смртних случајева у последњих 150 година, показују званични подаци државног завода за статистику.

понедељак, 24 августа, 2020 / 00:44

Од јануара до јуна ове године регстровано је 51.405 смртних случајева – више за око 15 одсто (6.500 умрлих) у односу на исти период прошле године.

То је највећи број умрлих од 1869. када је ову земљу погодила глад и када је том приликом умрло 55.431 особа.

Земља је такође доживјела најнижи пораст становништва још од 2005. године, готово за половину мање од прошле године.

За разлику од многих других земаља свијета, Шведска није примјењивала типичан модел карантина због епидемије коронавируса. Умјесто тога, нагласак је био на личној одговорности, а многи кафићи, барови, продавнице итд. у Шведској остали су отворени онда када су у већини земаља били затворени.

Упркос опуштенијем приступу, ЦНН пише да је само 7,3 одсто људи у Стокхолму развило антитела, знатно испод од 70 до 90 одсто колико је потребно за имунитет стада.

Осим тога, Шведска је претрпила и велике економске последице. Угоститељске и туристичке компаније су за ЦНН изјавиле да су преживјеле велики удар, а произвођачи су одсјечени од међународног ланца снабдијевања.

Готово 50 одсто економије земље је у великој мјери изграђено на извозу робе у иностранство, а глобална криза уништила је међународну потражњу, те се процјењује да ће шведска економија пасти за 5 одсто, а стотине хиљаде људи ће изгубити посао.