Свечано отворење Берлиналеа

Пројекцијом филма "Човјек звани храброст (True Grit)" браће Џоела и Итана Коена вечерас је отворен 61. филмски фестивал у Берлину.

четвртак, 10 фебруара, 2011 / 21:45

Пројекцијом филма "Човјек звани храброст (True Grit)" браће Џоела и Итана Коена вечерас је отворен 61. филмски фестивал у Берлину.

Тај филм, номинован за Оскара у 10 категорија, приказан је ван такмичарске конкуренције, а главне улоге тумаче Џеф Бриџиз, Хејли Стајнфелд, Мет Дејмон и Џош Бролин.

За главну награду фестивала – Златни медвjед – такмичиће се 16 филмова међу којима су "Кориолан" који је Рејф Фајнс снимао у Србији и трилер Џ. С. Чандора "Маргин Цалл" у којем играју Деми Мур и двоструки оскаровац Кевин Спејси.

Џоел и Итан Коен су последњи пут били на Берлиналу 1998. када је њихов филм "Велики Лебовски" био претендент на награду.

У њиховом новом остварењу "Човјек звани храброст" Бриџиз тумачи циничног шерифа ког унајмљује 14-годишња девојчица (Хејли Стајнфелд) у жељи да се освети убици свог оца. Филм је снимљен по роману који је Чарлс Портис објавио 1968. године.

Итан Коен је новинарима рекао да се током снимања нису обазирали на ранију филмску верзију приче у којој је играо Џон Вејн.

"Снимили смо филм зато што смо били одушевљени романом", рекао је Итан Коен. "Био сам задовољан што (браћа Коен) нису слиједила претходни филм зато што нисам желио да будем приморан да глумим Џона Вејна", рекао је Бриџиз.

Добитнике награда филмског фестивала у Берлину бираће жири предвођен глумицом Изабелом Роселини. Проглашење побједника заказано је за 19. фебруар.

Једна столица у жирију симболично је данас остављена празна, пошто је у чланству тог тијела требало да буде и ирански редитељ Џафар Панахи, осудјен у Ирану на шест година затвора због активности усмерених против режима. Панахију је уз то забрањено да наредних 20 година снима филмове и напушта Иран.

Позив Панахију да буде гост Берлинала био је "покушај да се заузме веома чврст став о одбрани слободе говора и слободе умjетника", рекла је Изабела Роселини. Током фестивала биће уприличен омаж том синеасти.Оставите одговор