Свечана академија Фестивала науке

У Концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањој Луци данас, 17.11.2011. године, одржана је Свечана академија првог Фестивала науке, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске. Том приликом је, у име организатора, министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, рекао да наука у својој озбиљности често производи ону одбојност и […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 15:32

У Концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањој Луци данас, 17.11.2011. године, одржана је Свечана академија првог Фестивала науке, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске.

Том приликом је, у име организатора, министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, рекао да наука у својој озбиљности често производи ону одбојност и страх коју изазива непознато.

„То је и главни разлог што смо се одлучили на овај вид промоције науке, јер фестивали асоцирају на нешто интересантно, лепршаво и лијепо. Данас смо овдје додјелили и награде за најбољу научну књигу, најбољи научни часопис, али и најбоље младе истраживаче, а одговорно тврдим да смо били максимално објективни и да су награде отишле у праве руке“, рекао је министар Комић.

Фестивал науке је ове године по први пут организовало Министарство науке и технологије Републике Српске. Фестивал је од 05. до 16. новембра одржан у Источном Сарајеву, Требињу, Бањој Луци, Бијељини, Приједору и Добоју, а на фестивалу се занимљивим научним демонстрацијама представио велики број научно-истраживачких установа из цијеле Републике Српске.

Свечаној академији Фестивала науке присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, који је у свом обраћању рекао да је знање један од стратешких ресурса Републике Српске, а да је научно-истраживачки рад предуслов њеног развоја. Премијер Џомбић је такође похвалио организацију Фестивала науке, за који је изразио жељу да ће постати традиционалан и у будућности још бољи.

На Свечаној академији Фестивала науке додијељене су и награде за најбољи научни часопис, најбољу научну књигу, најбољег студента, магистранта и докторанта истраживача.

Награду за најбољи научни часопис и научну књигу додијелио је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, а награђени су часопис „Спортлогиа“, научно стручни часопис о антрополошким аспектима спорта, физичког васпитања и рекреације, у издању Факултета физичког васпитања и спорта, Универзитета Бања Лука и књига „Тајна људског битка“, проф. Радивоја Керовића, у издању Филозофског друштва Републике Српске.

Награду за најбољег студента истраживача добио је Дејан Радаковић, студент пете године Медицинског факултета Универзитета у Београду, а награду му је уручио министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић.

Министар Јасмин Комић је уручио награду најбољем магистранту истраживачу, Ненаду Лаловићу, студенту постдипломских студија на медицинском факултету у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву и љекару у КБЦ Фоча.

Награда за најбољег докторанта истраживача додијељена је Милану Врућинићу, који тренутно ради докторат на Cavendish Laboratory (Department of Physics) – University of Cambridge, из области органских полупроводника. Награду је уручио предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, а у име господина Врућинића, награду је примио његов отац, Ђуро Врућинић.

Свечаној академији Фестивала науке присуствовали су чланови академске заједнице Републике Српске, званичници Републике Српске и бројне друге званице.Оставите одговор