14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Све земље су имале корист од евра, а посебно Аустрија

Све земље чланице зоне евра имале су корист у протеклих десет година од увођења заједничке европске монете, а Аустрија је извукла највећу корист, достигавши највиши раст бруто домаћег производа (БДП) од свих земаља зоне евра, наводи се у студији истраживачког института „Мекензи”. Према резултатима ове анкете, Њемачка није једина земља која је профитирила увођењем евра, […]

уторак, 10 јануара, 2012 / 22:20

Све земље чланице зоне евра имале су корист у протеклих десет година од увођења заједничке европске монете, а Аустрија је извукла највећу корист, достигавши највиши раст бруто домаћег производа (БДП) од свих земаља зоне евра, наводи се у студији истраживачког института „Мекензи”.

Према резултатима ове анкете, Њемачка није једина земља која је профитирила увођењем евра, прокоментарисао је Франк Матерн, директор представништва института ‚‚Мекензи‚‚ у Њемачкој, преноси белгијска штампа.

„И остале земље зоне евра такође су осјетиле предности на економском плану после увођења заједничке монете”, додао је он.

Биланс је позитиван у том погледу чак и када су у питању Португалија и Грчка. БДП ове двије земље посебно погођене дужничком кризом био би још лошији без увођења евра, сматра Матерн.

Аустрија и Финска су осјетиле највећу предност у погледу преласка на заједничку европску монету. БДП Аустрије је у периоду између 1999. и 2010. повећан за 7,8 одсто, Финске за 6,7 одсто, Њемачке за 6,4 а Холандије за 6,2 одсто. Земље зоне евра погођене кризом имале су у протеклих десет година нижу стопу раста БДП -Италија 2,7, Португалија 2,1, Шпанија 0,7 а Грчка 0,1 одсто.

У студији института ‚‚Мекензи‚‚ наводи се да су у глобалу земље зоне евра од увођења заједничке монете имале раст БДП од 3,6 одсто или прилив од 332 милијарде евра. Такав раст се објашњава интензивирањем трговинске размјене, нижим порезима и непостојећим валутним ризиком.Оставите одговор