Све тужнији и све ружнији 22. март – Свјетски дан вода

Задесио нас је крајем прошлог и почетком овог вијека вирус САРС, задесила нас свињска и птичија грипа, задесио нас данас КОРОНА ВИРУС, задесили нас ЗЛОЧИНАЧКИ ратови за природне ресурсе, задесиле нас нејвјероватне климатске промјене, суше, поплаве, несносне врућине, пожари, разни тајфуни, задесило нас…

недеља, март 22, 2020 / 14:05

Пише: Никола Лазаревић

Задесило човјека сто чуда од како је нагло постао модеран, "од времена од кад нема ни за шта времена", од времена када је битнија технологија, новац, имање и друштвени престиж, све од стварања услова за здрав и срећан живот његове породице и одгоја дјеце на правим вриједностима, односно, од уживања у овим рајским вртовима за вријеме нашег кратког живота.

А подари нам Господ рајске вртове, изобиље изворске воде, прелијепе ријеке, језера, пашњаке, планине, пропланке, ваздух чист као сунце жарко, подари нам шуме, подари нашим прецима сјеме да можемо здраво да се хранимо, даде нам мозак да можемо користити, чувати и обнавати ресурсе ове рајске баште, даде нам да то користимо, да уживамо, али и да све то сачувамо и предамо неоштећено нашим насљедницима.

Подари нам Господ да на земљи можемо нормално и здраво живјети, али нас на стотине начина упозори да радимо у корист нестанка људске врсте.

Упозори нас да морамо сачувати мајку земљу, упозори нас у ово "модерно доба" више пута да ћемо таквим понашањем ми нестати, односно, да нас наша мајка неће моћи заштити од нас самих, све јер ШИЗОФРЕНО УНИШТАВАМО УСЛОВЕ НАШЕГ БИОЛОШКОГ ОПСТАНКА.

ДА ЛИ СМО ЧУЛИ УПОЗОРЕЊА?

Да смо их чули не би данас због КОРОНА ВИРУСА, а сутра од других ВИРУСА стрепили за опстанак човјечанства, напротив.

Давно би ми дошли памети и зауставили овај непотребни технолошки бум, односно, давно би престали да производимо све што нам не треба, све успут ЗЛОЧИНАЧКИ уништавајући ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ и загађујући животну средину до нивоа када смо изазвали невјероватне климатске промјене, загађење воде, земљишта и ваздуха, те практично довели људску врсту на ивицу биолошког опстанка.

Нећу зато за 22. МАРТ- СВИЈЕТСКИ ДАН ВОДА указивати на потребу да се свијетске владе почну супер одговорно понашати према овом проблему, нећу на стотинама примјера указати да свака послератна влада Републике Српске не ради на ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ, односно, да нема јасну стратегију и квалитет који може дати прави одговор БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА у коме живимо.

Нећу данас указивати на потребу грађана да промијене начин понашања и размишљања, да престану вјеровати политикантима и популистима који раде за лични и интерес "моћника", нећу им данас на стотинама примјера указати да више не треба да вјерују оним који су их довели у ово ИМБЕЦИЛНО СТАЊЕ.

Нећу на КОРОНА- СВИЈЕТСКИ ДАН ВОДА набрајати све њихове и наше злочине према овом дару од Бога, нећу на стотинама примјера указивати на последњи УЗП-(удружени злочиначки подухват), на злочиначко уништавање шуме и посљедично уништене изворе питке воде, нећу помињати уништене, загађене и због личног интереса у цијев ухваћене ријеке (МИНИХИДРОЦЕТРАЛЕ), нећу помињати скоро уништена мора и велики број језера, нећу помињати да је ВОДА ЗЕМЉИ исто што и човјеку, загади воду на земљи, заразио си и уништио ЧОВЈЕКА.

За сада(док криза не прође) од Николе Лазаревића, творца програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, савјесног грађанина и вође авангардних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ јасна порука:

"МОРАМО ЉУДИ ЗБОГ НАС, ЗБОГ НАШИХ ПОРОДИЦА, ЗБОГ НАШЕ ДЈЕЦЕ ПРОМИЈЕНИТИ НАЧИН ПОНАШАЊА И РАЗМИШЉАЊА, ЗАТО НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА ЗА ОПОМЕНУ ДАНАШЊЕ "КОРОНА ВРИЈЕМЕ", СВЕ НА ОВАЈ " ТУЖНИ И РУЖНИ 22 МАРТ- ДАН ЗАГАЂЕНИХ И СКОРО УНИШТЕНИХ ВОДА СВИЈЕТА."Оставите одговор