Све теже до купаца станова у Српској

БАЊА ЛУКА – Иако је станоградња у Републици Српској на издисају, а продаја некретнина у посљедњих шест мјесеци више него преполовљена, домаћи грађевинци нису отворени за компромисе и нове идеје које би бар дјелимично покренуле ствари. Грађевинска предузећа и агенције за промет некретнинама у земљама у окружењу смислили су начин како да привуку купце за […]

понедељак, март 7, 2011 / 09:02

БАЊА ЛУКА – Иако је станоградња у Републици Српској на издисају, а продаја некретнина у посљедњих шест мјесеци више него преполовљена, домаћи грађевинци нису отворени за компромисе и нове идеје које би бар дјелимично покренуле ствари.

Грађевинска предузећа и агенције за промет некретнинама у земљама у окружењу смислили су начин како да привуку купце за изграђене станове, који у све већем броју стоје празни.

Поједине фирме својим клијентима омогућиле су да изнајме стан, плаћају кирију, а ако се одлуче да га купе, дио уплаћеног новца за кирију одбио би се од цијене стана.

Директор требињске Агенције за промет некретнина "Твико" Васо Милић рекао је да не вјерује да у Српској има агенција које послују на овај начин, сматрајући да ниједна грађевинска фирма у Српској није дошла на идеју да понуди овакву врсту продаје станова иако би то у знатној мјери повећало потражњу и продају.

Економисти сматрају да су нове идеје на тржишту некретнина и те како пожељне, те да би овакав начин продаје без сумње утицао на повећање потражње за некретнинама.

Члан Удружења економиста "Свот", Небојша Балабан, рекао је да иако ово звучи примамљиво, грађевинска предузећа у Српској немају финансијску снагу да омогуће продају станова који би се отплаћивали годинама, јер би у том случају иза њих требало да стоји банка, а могућности за то тренутно су веома мале.0 КОМЕНТАРА

  1. Pazi ovog neobavještenog SWOTovca…

    Jel on pogledao finansijski izvještaj neke od građevinskih firmi? Eto mu GP Krajina Banjaluka – prihodi 20 miliona, neto dobit 10 miliona. A SWOTovac prosipa priču o nedostatku finansijske snage!?

    Jel to valja pravdat neku buduću subvenciju građevinskim tajkunima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *