Све што воле млади: Алкохол, дрога пушење и коцка

Резултати компаративног истраживања односа средњошколаца у Србији, БиХ и Црној Гори према алкохолу, дрогама, пушењу и коцки Алармантан је податак да је 81 одсто испитаних средњошколаца у Србији и Црној Гори, односно 76 одсто у БиХ до своје 17 године пило алкохол, при чему је њих 73 одсто у Србији (60 одсто у БиХ и […]

недеља, новембар 6, 2011 / 15:56

Резултати компаративног истраживања односа средњошколаца у Србији, БиХ и Црној Гори према алкохолу, дрогама, пушењу и коцки

Алармантан је податак да је 81 одсто испитаних средњошколаца у Србији и Црној Гори, односно 76 одсто у БиХ до своје 17 године пило алкохол, при чему је њих 73 одсто у Србији (60 одсто у БиХ и 55 одсто у Црној Гори) навело конзумирање алкохола као уобичајену активност коју најчешће упражњавају приликом излазака у град и дружења – показују резултати компаративног истраживања које је спровела Специјална болница за болести зависности Вита из Новог Сада на узорку од 914 средњошколаца, просјечне старости 17 година из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговне. Циљ истраживања је да се утврди ниво развијености ризичних облика понашања младих у региону у оквиру четири феномена: злоупотреба алкохола, пушења, злоупотреба психоактивних супстанци и коцкања.

– Резултати истраживања су показали да су у значајној мери присутни ризични облици понашања младих пре свега у делу злоупотребе алкохола и пушења, а затим и злоупотребе психоактивних супстанци и коцкања, као и то да су ризични облици понашања код средњошколаца у Србији нешто израженији у односу на испитанике из БиХ и Црне Горе – рекао је Милан Влаисављевић, директор Специјалне болнице за болести зависности Вита и аутор пројекта.

Средњошколци и дуван

Упркос закону о забрани продаје цигарета малољетним лицима, сваки други испитани средњошколац (Србија 48 одсто, Црна Гора 53 одсто, БиХ 52 одсто) је пробао цигарете, од чега је њих 56 одсто у Србији наставило редовно да пуши (више пута недељно или свакодневно), док је у БиХ тај проценат 30 одсто, а у Црној Гори нешто нижи и износи 23 одсто. У Црној Гори је више заступљен модел повремено конзумирање цигарета, односно у посебним приликама и то у 40 одсто случајева. У све три државе 67 одсто средњошколаца наводи да у својој породици имају некога ко пуши цигарете.

 

Коцкање

У Србији 29 одсто средњошколаца игра игре на срећу, у односу на 18 одсто њиихових родитеља. У БиХ је та разлика још израженија, дјеца 27 одсто а родитељи 10 одсто, док у Црној Гори родитељи упражњавају игре на срећу за шест одсто више у односу на њихову дјецу. Истраживање болнице Вита даље показује да од средњошколаца који играју игре на срећу, њих 33 одсто у Србији то чини најмање једном недељно, у Црној Гори 27 одсто, а у БиХ 22,5 одсто.

И поред законске регулативе, чак 72,7 одсто средњошколаца у БиХ, 71 одсто у Црној Гори и 48,5 одсто у Србији наводи кладионице као најдоминантнији облик игара који упражњавају. Потом слиједи лото/бинго са 32 одсто у БиХ, 26 одсто у Србији и 20 одсто у Црној Гори, док су у значајној мјери у Србији заступљени и покер апарати 12,3 одсто и рулет 10,7 одсто, за разлику од БиХ и Црне Горе гдје су поменуте игре на срећу застуљене у процентима од 0,7 до 7 одсто.

 

Алкохол

Алармантан је податак да је 81 одсто дјеце у Србији и Црној Гори, односно 76 одсто дјеце у БиХ до своје 17 године конзумирало алкохол, при чему је њих 68 одсто у Србији и Црној Гори и сваки други у БиХ имало искуство пијанства.

У све три државе чак 80 до 90 одсто младих наводи дружење и изласке у град као прилике у којима најчешће конзумирају алкохол. Поред наведених резултата, податак да је у последњих неколико недеља 73 одсто средњошколаца у Србији, 60 одсто у БиХ и 55 одсто у Црној Гори злоупотребљавало алкохол, показује да злоупотреба алкохола међу средњошколцима није неуобичајен и посебан догађај.

Дрога

Средњошколци у Србији су у већој мјери окружени дрогом у односу на њихове вршњаке у БиХ и Црној Гори. На то указују подаци да 41 одсто испитане дјеце од 17 година у Србији познаје некога у свом непосредном окружењу ко конзумира дроге, док је тај проценат у Црној Гори 38 одсто, а у БиХ 24 одсто, као и то да 31 одсто испитаника из Србије зна гдје или од кога може да се набави дрога (27 одсто у Црној Гори и 19,6 одсто у БиХ). Са друге стране као најдоминантнија заблуда присутна код испитних средњошколаца у Црној Гори (64%) и Србији (58,3 %) и даље јесте подјела на “лаке” и “тешке” дроге. Најреалнији став по том питању имају средњошколци из БиХ где је ова заблуда присутна код 39 одсто испитаника.

– Неадекватан став по овом питању доводи до смањене критичности према психоактивним супстанцама и самим тим већег ризика од њихове злоупотребе – образлаже Милан Влаисављевић.

Оно што додатно забрињава јесу резултати истраживања који указују на незаинтересованост средњошколаца за тему болести зависности која је присутна у одговорима код 31 одсто испитаника у БиХ и Црној Гори и чак 38 одсто испитаних средњошколаца у Србији.

– Ако знамо да је превенција најефикаснији начин борбе, овакви ставови младих многу да упућују на недовољан број квалитетних програма превенције који би на адекватан начин анимирали и пропремили младе на неке од највећих ризика и изазова одрастања у савременом друштву – додаје Влаисављевић.
 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Cilj vlasti u ovimm državicama je da unište narod. Alkohol, droga, duvan su najjeftiniji u Evropi. Nimalo slučajno. A predsjednici CG, i RS su švercovali duvanom što je i bio jedan od uslova da ih fašisti dovedu na vlast kako bi uništili omladinu.
    Na svakom ćošku kockarnica, na svakom koraku dileri droge, djeca slobodno kupuju alkohol. Jeftinija kutija cigara od hljeba. Eto kako vlast brine o narodu i djeci!

  2. Нису најјефтинији, на жалост :). Има и јефтинијих. Не видим шта је ту чудно, да се на западу уради овакво истраживање били би дупло гори резултати. Диже се прашина око ничега, чуј са 17 година пију и пуше… ето ми као нисмо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *