Све што будете говорили мора бити афирмативно за Град

Џаба вам је да кључеве Града симболично предајете дјеци. Немојте манипулисати њима, јер данас сте показали колико дјецу, и уосталом свако људско биће, поштујете, кажу из Удружења Здраво да сте. Удружење грађана “Здраво да сте” из Бањалуке данас је упутило Отворено писмо јавности поводом непријатне ситуације која је настала јутрос током презентације резултата њиховог истраживања […]

понедељак, 30 септембра, 2013 / 17:06

Џаба вам је да кључеве Града симболично предајете дјеци. Немојте манипулисати њима, јер данас сте показали колико дјецу, и уосталом свако људско биће, поштујете, кажу из Удружења Здраво да сте.

Удружење грађана “Здраво да сте” из Бањалуке данас је упутило Отворено писмо јавности поводом непријатне ситуације која је настала јутрос током презентације резултата њиховог истраживања о генералним мјерама имплементације Конвенције о правима дјетета за Бању Луку, које је представљено пред одборницима Скупштине Града.

Из Градске администрације су им рекли: : “Све што будете говорили мора бити афирмативно за град. Пазите добро шта причате, не играјте се својом главом”.

Нада Улетиловић, извршна директорица „Здраво да сте“ у Отвореном писму се запитала када је било ко чуо овакву пријетњу.

“Можда на пијаци, или у кафани? Од неког неурачунљивог, пијаног, дрчног? Е, па ми смо је чули данас на сједници скупштине Града Бања Лука и то од начелника Одјељења за друштвене дјелатности Раденка Ђурице”, рекла је Улетиловићева.

Додаје да се јавност сигурно пита каква је опасна група када је изазвала овакву реакцију?

“Ми смо организација која од 1992. године ради, прво са избјеглицама, а онда се дјецом и младима овога града и много шире. ‘Здраво да сте’ има статус организације од посебног интереса за Град, од 1996. године уз подршку међународних организација и Града води једини Омладински центар у Бањалуци, која окупља дјецу и младе и свакодневно им нуди простор и могућност да уче и баве се здравим и корисним активностима, умјесто да су на улици и у кафани, И данас је једна од водећих организација у БиХ која промовише права дјетета И сарађује са бројим школама и институцијама које раде са дјецом”, каже она.

Шта је то престрашило или наљутило Раденка Ђурицу да нашим представницима, међу којима је било и дјеце каже: “Све што будете говорили мора бити афирмативно за град. Пазите добро шта причате, не играјте се својом главом”.

“Само смо хтјели, уз претходне договоре са секретаром Скупштине и истим Раденком Ђурицом, посланицима Скупштине презентовати резултате истраживања о томе колико се основне мјере из Конвенције о правима дјетета проводе у нашем Граду. Истраживање су провели професионалци из наше организације, а у њему су учествовала и дјеца. Иако смо у договорима и припремама ове презентације добили 15 мин, пресуђено је на лицу мјеста и великодушно смо добили само 5 минута. На приједлог да у том случају говоре само дјеца рекао је: ‘Јесте ви луди? Гдје ће дјеца презентовати? Шта мислите, шта је ово? Ово је градска Скупштина?’”, објаснила је Улетиловића дешавања у Административној служби града.

ДЈЕЦА ИМАЈУ ПРАВО ДА КАЖУ СВОЈЕ МИШЉЕЊЕ

Напомиње да је очигледно да Раденко Ђурица никада није чуо да дјеца по закону имају право да кажу своје мишљење о свим стварима које их се тичу и да оно буде узето у обзир када је год то могуће, а поштујући процедуре институције којој су се жељели обратити, само су то и хтјели.

“Хтјели смо понудити оно што смо сазнали од учесника у истраживању одборницима који сједе у скупштинским клупама, и који се нису до сада много интересовали ни о томе колико се проводи Конвенција о правима дјетета у нашој заједници, ни о томе са којим проблемима се суочавају они који са дјецом раде, а понајмање шта дјеца имају да кажу о свом животу у овом граду. Урадили смо њихов посао, донијели им закључке, идентификоване добре праксе и препоруке за унапређење, али то на жалост није имао ко да чује. Кратко, веома кратко, прескачући многе добре ствари које су се десиле, сажели 4 године рада и раста групе дјеце која је, одговорно тврдимо, урадила за овај град више од многих одборника. Намјера је била да покажемо који потенцијал овај град има у својој дјеци”, каже извршна директорица удружења „Здраво да сте“.

Наомиње да је свака јединица локалне управе дужна да организује механизме за консултације са дјецом, да од њих чује шта их брине и шта има треба и да ради на рјешавању њихових проблема. У њиховом истраживању је један од одговора на ово питање био да овај контакт са дјецом постоји, кад потписују уговоре за стипендије.

“Прво нам је било жао што су дјеца и млади свједочили свему овоме, али више није, нека виде стварност и нека добро размисле хоће ли се плашити пријетњи ‘моћника’ или ће размишљати својом главом, хоће ли пасивно гледати шта се дешава или се борити за промјене”, каже Улетиловићева.

Напомиње да наша дјеца и млади стално раде на позитивним промјенама и код себе и код својих вршњака и немају намјеру да престану.

“Увијек нам је било драго када је Град препознавао и подржавао ове активности, али је тога све мање. Не плашимо се, међутим, да обавјестимо јавност о томе, јер је ово град свих нас и сви треба да одлучујемо у којем правцу ћемо ићи, без обзира на посљедице које као организација можемо због тога трпити”, каже она.

За крај подсјећа да је пред нама Дјечија недеља.

“Чему да се надамо, рачунајући на бахатост силних, који мисле да су и скупштина и град њихово власништво, а не служба свих нас? Џаба вам је да кључеве Града симболично предајете дјеци. Немојте манипулисати њима, јер данас сте показали колико дјецу, и уосталом свако људско биће, поштујете”, кажу из Удружење Здраво да сте из Бањалуке.

ДЈЕЦА СУ ТУЖНА И РАЗОЧАРАНА

Соња Станчић, психолог сарадник удружења Здраво да сте из Бањалуке рекла је да је због ове ситуације која се десила јако тужна и разочарана.

“У раду са дјецом учила сам их култури комуникације, поштовању дијалога, слободном изношењу мишљења, поштовању људских права. Група Ин спе, дјеца која су свједочила овом нападу, су фантастични ученици и талентована дјеца која много раде да би помогли заједници у којој живе. Они су проактивни грађани Бањалуке и настоје да својим сопственим капацитетима постигну жељене резултате”, рекла је за БУКУ Станчићева.

Напоменула је да су се дјеца у Градску скупштину упутила да покажу своје резултате и предложе нека побољшања за дјецу у Бањалуци.

“Требало је само да домаћини буду храбри и да вјерују дјеци и да дозволе да представе налазе својих истраживања”, рекла је она.

Овим чином је, према њеним ријечима, све оно што су дјеца учила “пало у воду” за пет минута.

“Дјеца су заиста неизмјерно тужна и потресена. Због гестикулације која је била присутна двије дјевојчице су се баш препале. Сви у групи су разочарани, јер нико није показао жељу да саслуша дјецу и њихове потребе. Надам се и вјерујем да ово понашање неће постати пракса”, каже Станчићева за наш портал.

Маја Исовић