Све стало, а никад више богатства није креирано у једној години

Сваки други нови милијардер, који је то постао у 2020. долази из Кине, а Кина је постала права земља милијардера, јер их у њој има највише, чак 1.058, док у другопласираним САД живи 696 људи чија је имовина већа од милијарду долара.

среда, 3 марта, 2021 / 16:38

Од 610 особа на свијету које су у 2020. години постале милијардери у америчким доларима, 318 је из Кине, док их је из САД 95, показује Хурун Глобал Рицх лист, процјена куће која се бави листама најбогатијих у Кини.

– У Кини се током 2020. појавило више милијардера него у остатку свијета заједно, па је тако Кина далеко одмакла Сједињеним Државама у броју милијардера – наводи се у извјештају, преноси РТ.

Не само да има највише милијардера, већ Кина има и градове у којима живи највише милијардера. Међу 10 градова са највише милијардера на свијету, шест су у Кини.

Водећи на листи је Пекинг, са 145 милијардера. Други је Шангај, а трећи Њујорк. На четвртом мјесту је Шенжен, док је на петом Хонг Конг.

– Свијет никада није видио да је толико богатства креирано у само једној години, далеко више него што је очекивано у години коју је тешко пореметила пандемија вируса корона. Сваке недјеље настајало је по осам нових милијардера – каже Руперт Хугеверф, главни истраживач и предсједавајући Хурун извјештаја.

Најбогатији људи свијета постали су колективно још богатији у 2020. години, док је остатак проживљавао тешку економску кризу изазвану пандемијом, преноси Инвеститор.ме.

Према овом истраживању, колективно богатство најбогатијих људи на свијету нарасло је за 32 посто, на 14,7 билиона долара.

Тренутно на свијету има укупно 3.228 познатих милијардера у 2.402 компаније и 68 држава.

Области у којима је током 2020. година настајало највише милијардера су здравство и малопродаја. Такође, добитници су и произвођачи електричних возила и они који се баве е-трговином.

– Брзина стварања богатства је запањујућа. Три појединца зарадила су више од 50 милијарди долара током само једне године. На њиховом челу је Елон Муск, који је у 2020. повећао своје богатство за 151 милијарду долара захваљујући електричним возилима. Ту су и Јефф Безос, водећи човјек Амазона, који је зарадио 50 милијарди, колико и Колин Хуанг, шеф кинеског "Пиндуодуа", дигиталне платформе која повезује фармере, дистрибутере и купце. Уколико се настави по овој стопи раста, очекујемо да у наредних пет година на свијету буде више од 50 особа које ће имати богатство веће од 100 милијарди долара – наводи се у извјештају.