Све мирише на независност: Војводство, маршал и Доња Шлеска

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић потписала је данас, 26.2. 2018. године у Вроцлаву са маршалом Цезаром Пшибилским Споразум о међурегионалној сарадњи између Републике Српске и Војводства Доња Шлеска.

понедељак, 26 фебруара, 2018 / 23:25

Потпредсједник Голић изразила је задовољство потписаним Споразумом, те истакла да ће овај акт пријатељства омогућити интезивнију сарадњу у великом броју области.

Маршал Пшибилски је нагласио да ће се сарадња одвијати у четири главна правца: привреда, ЕУ фондови, култура и институционална и сарадња јединица локалне самоуправе из Републике Српске и Доње Шлезије.

Делегација Владе Републике Српске, коју осим потпредсједника Владе Сребренка Голић, чине министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, савјетница предјседнице Владе и бивши амбасадор у Пољској Ковиљка Шпирић, те савјетник министра за економске односе и регионалну сарадњу Немања Ковачевић, прије потписивања Споразума састала се делгацијом Доње Шлеске, коју је предводио маршал Пшибилски, са секретарима за међународну сарадњу, привреду, екологију и културу.

На састанку су одржане презентације привредних и природних потенцијала Републике Српске и Доњошлеског војводства. Министар Златан Клокић је током презентације упознао маршала и његове сараднике са могућностима за инвестирање у конкуретне гране привреде попут енергетике, пољопривреде, туризма, те секторима прераде дрвета и метала.

Министар Ђокић нагласио је да Српска Пољску види као модел како се, кроз процес транзиције и трансформације привреде, може направити модерна и конкурентна економија, те истакао да су сви инвеститори добродошли у Републику Српску и да имају добре услове за пословање, што говори раст БДП и индустријске производње.

Маршал Пшибилски је нагласио да је Доња Шлеска већ другу годину заредом прва по запошљавању у ЕУ, што отвара многе могућности привредне сарадње у областима индустрије, пољопривреде и развоја малих и средњих предузећа.

Потпредсједник Голић је нагласила да, с обзиром да је Пољска земља рекордер по повлачењу средстава из ЕУ фондова, и у тој области постоји велики потенцијал за размјену искустава.

На састанку је предложена административна сарадња и размјена и обука службеника на тему повлачења средстава из фондова ЕУ, посебно за инфраструктурне пројекте.

Разговарано је и о сарадњи аеродрома у Бањој Луци и аеродрома у Вроцлаву и могућностима увођења чартер линија, за које постоји потреба с обзиром на бројну пољску мањину у Републици Српској.

Предложена је и сарадња на пољу културе и образовања као и сарадња између општина и градова у Српској и Доњој Шлеској, а по узору на продуктивну сарадњу Прњавора и Болеславјеца.

Потписивању споразума присуствовали су градоначелник града и предсједник округа Болеславјеца.

О овим темама као и могућностима организовања посјета пословних делегација разговарано је и у Агенцији за економску сарадњу са иностранством, коју је делегација Српске посјетила након потписивња Споразума.

У склопу званичне посјете, делегација РС синоћ се састала са предсједником локалног парламента Павелом Вробловским.

Делегација Владе Републике Српске дводневну посјету Војводству Доња Шлеска завршава сутра, састанком са представницима културног живота Доње Шлеске на којем ће се разговарати о могућностима за културну сарадњу.1 КОМЕНТАР