Све форензичке пацијенте смјестити на Соколац

Форензички пацијенти који се тренутно налазе у другим установама, које нису специјализоване за њихово збрињавање, требало би што прије смјестити у Завод за форензичку психијатрију у Сокоцу.

петак, 27 септембра, 2019 / 13:15

Ријеч је о јединственој установи, која испуњава све услове за адекватан психијатријски третман за особе којима су у кривичном поступку изречене мјере безбједности, закључено је на данас одржаном састанку у овој установи на којем су учествовали Ален Шеранић министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Андреа Раубер Саксер, амбасадор Швајцарске у Босни и Херцеговини, представници Министарства правде Босне и Херцеговине, Министарства правде Републике Српске, Федералног министарства правде, Федералног министарства здравства, као и кантоналних министарства правде.

Учесници састанка су донијели закључак да ће у наредном периоду одржати радне састанке са представницима судова које би информисали о доступности специјализованог лијечења у Заводу. Такође је закључено да ће се у наредном периоду организовати састанак са представницима Високог судског и тужилачког савјета БиХ, информисати судије о потребама форензичких пацијената, те да ће се размотрити могућности измјена законске регулативе у домену који се односи на мјеру упућивања лица на издржавање мјере обавезног психијатријског лијечења у Завод као адекватну установу.

Завод је обновљен и опремљен уз подршку Владе Швајцарске, а за његов рад је надлежно Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске. Отварањем ове установе стечени су услови за испуњење међународних обавеза које је преузела Босна и Херцеговина и одлуке Суда у Стразбуру да се особама које су кривична дјела починиле у стању смањене урачунљивости омогући адекватан третман у адекватној установи. У недавном извјештају Европског комитета за спречавање мучења и нехуманог или понижавајућег поступања или кажњавања (CPT) услови у Заводу оцијењени су као добри.

Током обиласка просторија Завода учесници овог радног састанка су се увјерили у врло добре услове и методологију рада Завода, а посебно додатне активности у циљу боље социјализације и квалитетнијег боравка пацијената кроз радно-окупациону терапију.

Министар Шеранић је поручио да ће Завод и даље имати пуну подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у реализацији планова ка проширењу услуга и побољшању услова лијечења, а корак напријед у реформи области менталног здравља јесте и нови Закон о менталном здрављу који ће се ускоро наћи у Народној скупштини Републике Српске.

Завод пружа услуге пацијентима из цијеле БиХ под истим условима и у складу са Европском конвенцијом о људским правима, а у складу са гаранцијама из Споразума о смјештају и накнади трошкова за извршење мјера безбједности изречених у кривичном поступку и у другом поступку у којем се изриче мјера лијечења, потписаног између Савјета министара Босне и Херцеговине, Владе Федерације Босне и Херцеговине, Владе Републике Српске и Владе Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине.

Капацитети Завода су 200 лежајева, а тренутно је у њему смјештено 100 пацијента.