Све честитке Љиљана Комшића: Од ЗАВНОБИХ-а, до АВНОЈ-а

Обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића на свечаности поводом Дана Оружаних снага БиХ, само је дио оних у низу које он износи као темељне доказе да је заједничка власт Српске и Ефбиха у Сарајеву, крајње непотребан трошак.

петак, 29 новембра, 2019 / 18:45

Комшић је проживио свој влажни сан о некаквој титоистичкој диктаторској БиХ, у којем је он просветитељ радника и сељака у бијелим рукавицама и са ликом Стаљина, пардон, Тита, умјесто Џорџа Вашингтона на новчаницама.

Занимљиво је да антифашистичку борбу, која је била прије свега српска, бар до 1944. и капитулације Италије готово само српска, својатају они чије и данашње идеологије не само да немају љевичарска опредјељења, него баштине традицију фашистичких покрета из Другог свјетског рата.

Тако је 29. новембра Комшић постројавао најбесмисленију војну силу, чија се судбина зна по тековинама ЈНА, а сам 25. новембар је дочекао у другој земљи, причајући у име Републике Српске да су САД (а не Русија) савезник, уз обавезно заговарање НАТО нарицајући о комунистичком наслијеђу својих предака и поводом дешавања у Мркоњић Граду (Република Српска) гдје то био дан као сваки други. Можда празан, али свакако не празник.

Фронталу је занимљиво како опет, као по правилу, размажени буџетски потрошачи честитку свим грађанима и грађанкама Грађанистана, из иностранства Комшић шаље искључиво латиницом. Вјероватно премореним представницима за штампу није на располагању преводилац на „три језика“ у „сувереној и недјељивој БиХ“.

Другарице и другови, поштована сјени друга Тита (ЈНА је злочиначка солдатеска која је убијала Вуковар и Сарајево)

Поштоване екселенције, господо генерали, официри и подофицири, часници и дочасници, господо војници, драги гости!

Задовољство ми је да вам се, у име Предсједништва БиХ као врховног заповједништва Оружаних снага, и у лично име, могу обратити данас, на 14. годишњицу Оружаних снага БиХ.

У протеклих четрнаест година Оружане снаге Босне и Херцеговине показале су се као снажан и поуздан ослонац држави Босни и Херцеговини и њеним грађанима. Оружане снаге БиХ су без сумње бољи дио нашег друштва и показатељ да се реформе у Босни и Херцеговини могу проводити на успјешан начин.

Примарни смисао постојања Оружаних снага Босне и Херцеговине јесте заштита суверенитета и територијалног интегритета наше државе. То је уједно и елементарни предуслов за интеграцију државе Босне и Херцеговине у шире одбрамбено-безбједносне системе, попут НАТО савеза, под чијим окриљем, а истовремено ослоњени на властите снаге, можемо бити не само безбједни него и просперитетни као држава и друштво.

Оружане снаге БиХ не брину само за безбједност нашег друштва, него кроз дјеловање у мировним мисијама, нарочито у Авганистану, показују и то да су одговоран партнер свим државама и друштвима које желе и настоје да остваре мир и стабилност у свијету. За сваку су  похвалу спремност и одлучност припадника ОС БиХ да учествују у мировним мисијама и тиме доприносе успостављању и очувању мира у свијету. Ангажовање наших војника у овим племенитим мисијама чини нас поносним, али исто тако, са друге стране, намеће обавезу да се сам материјални положај припадника Оружаних снага у цјелини подигне на један већи ниво.

Користим ову прилику да изразим задовољство активностима које обављају Оружане снаге Босне и Херцеговине. Као примјер узимам успјешно извршену војну вјежбу на Мањачи у септембру ове године, у којој је учествовало више од хиљаду војника уз подршку НАТО-а. Та вјежба, као и низ других, показује спремност Оружаних снага за достизање потребних НАТО стандарда те представља највећи искорак ОС БиХ у повећању степена интероперабилности који је по много чему кључни фактор сарадње и достизања НАТО стандарда. Све те активности препознају наше партнерске земље и стога нисам нимало изненађен ријечима које у билатералним састанцима чујем од стране представника министарстава одбране нама пријатељских земаља.

Чињеница је, и сматрам да је данас потребно истаћи, то да је први пут од оснивања изведено оцјењивање Батаљонске групе лаке пјешадије, која је оцијењена као „борбено спремна“. Заслуге за те успјехе свакако носи и  Заједнички штаб Оружаних снага БиХ, који је успоставио и одличну сарадњу са Савезничким снагама у Европи.

Да би Оружане снаге БиХ наставиле биљежити добре резулате,  потребне су одлуке институција државе Босне и Херцеговине које ће створити предуслове за то.

На истом овом мјесту прошле године, поводом тринаесте годишњице формирања ОС БиХ,  говорили смо о потреби испуњавања услова за МАП.

Годину дана послије, са радошћу можемо констатовати да се Босна и Херцеговина од 5. децембра 2018. године налази у МАП-у и да се сходно одлуци Предсједништва Босне и Херцеговине, у сједиште НАТО-а доставља годишњи Програм реформи који ће дати нову динамику у наставку интеграционих процеса према НАТО-у.

Процес на који смо чекали годинама сада је деблокиран, и то сигурно јесте додатно охрабрење како за све припаднике Оружаних снага БиХ тако и за све грађане Босне и Херцеговине.

Данас више никоме унутар Босне и Херцеговине не може олако пасти на памет да било каквим политичким махинацијама покушава деградирати улогу и значај Оружаних снага Босне и Херцеговине, а није да нисмо свједочили и таквим покушајима. Ти покушаји завршили су неуспјехом. Међутим, мене лично радује што сам у увјерењу да у будућности таквих покушаја неће ни бити. Онај ко се на то усуди мора знати да ризикује све, а да при томе неће постићи ништа.

У нади да ћемо сљедеће године, када будемо биљежили петнаесту годишњицу формирања Оружаних снага БиХ, поново бити у прилици да констатујамо нове помаке и напретке, поготово у области интеграционих процеса, свим припадницима Оружаних снага, честитам годишњицу оснивања ОС БиХ. Хвала вам.

Да не буде да је Љиљан К. једини представник муслимана: Џафи уз Тита и партију за НАТО!

Честитка члана Предсједништва Босне и Херцеговине Шефика Џаферовића поводом Дана државности Босне и Херцеговине

Обиљежавајући Дан државности Босне и Херцеговине, с поносом и дужним поштовањем се присјећамо генерације босанскохерцеговачких патриота, која је имала храбрости да се супростави фашизму, али и одлучност, визију и мудрост да на Првом засједању ЗАВНОБиХ-а 25. новембра 1943. године у Мркоњић-Граду, потврди историјско-правни континуитет Босне и Херцеговине.

Са истим поштовањем и захвалношћу с којом се присјећамо генерације која нам је даровала ЗАВНОБиХ и његове вриједности, данас изражавамо захвалност и генерацији бх. патриота која је ову земљу одбранила од посљедње агресије.

На свима нама је обавеза да наставимо афирмисати идеју заједништва и равноправности свих народа и сваког грађанина, јер само тако можемо градити Босну и Херцеговину као модерну, просперитетну државу једнакоправних људи, чланицу Европске уније и НАТО-а.

У жељи да истрајемо на том путу, свим грађанкама и грађанима Босне и Херцеговине честитам Дан државности.

Комшо укратко о ЗАВНОБИХ-у: Жури на аеродром за Америку

Нешто прије самог 25.11.2019. , посредством медија, „предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић упутио је свим грађанима Босне и Херцеговине у Босни и Херцеговини и у свијету честитку у поводу 25. новембра, Дана државности Босне и Херцеговине.

Цивилизацијски принципи ЗАВНОБИХ-а, политичка храброст и зрелост његових вијећника уткани су у темеље државности Босне и Херцеговине. Одлучност и истрајност тадашње генерације грађана Босне и Херцеговине и њихово антифашистичко опредјељење и данас су идеја водиља свима нама који Босну и Херцеговину носимо у срцу. Она ће увијек бити оно што је одувијек била, земља свих њених грађана, без обзира националну, вјерску или било коју другу припадност.

Свим грађанима Босанцима и Херцеговцима у домовини и свијету желим сретан 25. новембар, Дан државности Босне и Херцеговине.“

25. новембар, Комшић и симболика: Толико битан дан, да се прославља у Чикагу

Предсједавајући Предсједништва Босне у Херцеговине Жељко Комшић на позив босанскохерцеговачке заједнице из Цхицага, присуствовао је Свечаној академији поводом обиљежавања 25. новембра Дана државности Босне и Херцеговине. Предсједавајући Комшић том приликом одржао је и пригодан говор

Драги моји Босанци и Херцеговци,
екселенције,
даме и господо, драги пријатељи…

Част ми је и задовољство што сам вечерас овдје поново са вама. Хвала вам на позиву и топлом пријему данас, овдје у Сједињеним Америчким Државама, у нашој пријатељској и савезничкој земљи, обиљежимо најзначајнији датум у модерној историји Босне и Херцеговине – Дан државности.

Односно, обиљежимо прво засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине.

Када год говоримо о ЗАВНОБиХ-у као Дану државности Босне и Херцеговине у обавези смо да истакнемо његов цивилизацијски значај.

Можемо и морамо бити поносни на чињеницу да су прије 76 година грађани Босне и Херцеговине, без обзира на национална и идеолошка опредјељења у условима фашистичке окупације, конституисали државну власт на принципима антифашизма. На принципима слободног и демократског свијета, били су одлучни у томе да, супростављајући се злу, одбране и сачувају своју домовину, и уреде је као државу једнакоправних грађана и народа.

Историјски документи тек једним дијелом говоре нам о томе. Резолуције и декларације ЗАВНОБиХ-а само су збир уложених напора на путу ка слободи и јединственој држави. Тај пут је водио кроз снијег и блато, крв и зној оних које ка том циљу нису могли зауставити нити фашистички тенкови, авиони и топови.

Нису их могла зауставити нити звјерства домаћих квислинга који ће заувијек остати прибијени на стубу срама, одакле их никада никакви ревизионисти и фалсификатори прошлости неће моћи скинути, јер им је то мјесто одредила цивилизирана страна свијета.

На тој цивилизираној страни свијета били су вијећници ЗАВНОБиХ-а, припадници Народно-ослободилачког покрета, односно грађани Босне и Херцеговине. Мало је држава у читавој тада Европи које су фашисти били окупирали, а успјеле су да под околностима фашистичке окупације конституишу антифашистичку власт.
Грађани и народи Босне и Херцеговине су смогли снаге, памети и знања за тај подвиг.

Стога, вечерас се овдје усуђујем рећи да нама у Босни и Херцеговини, историјски гледано, нико не може дијелити лекције о ономе шта су цивилизацијске вриједности. Док су наши преци прољевали крв и давали своје животе, многа је господа у Европи кукавички погињала главу пред Хитлером и аветима фашизма.
Зато данас никоме нећемо допустити, ма како се он звао, и са каквим утјецајем располагао, да вријеђа и дира у достојанство наших грађана.
Онај ко не жели уложити напоре у очување достојанства грађана наше државе, не може очувати ни државу. Тако је одувијек било, тако је сада, тако ће увијек и бити.

Грађани и народи Босне и Херцеговине конституишући антифашистичку власт 25. новембра показали су своју друштвену и политичку зрелост, а вијећници ЗАВНОБиХ-а политичку храброст и спремност за доношење великих одлука. Историја је потврдила величину и значај тих одлука.

Они који су донијели те одлуке тада можда нису били ни свјесни њиховог колосалног значаја али су били храбри, одлучни и јединствени. Они су знали, гдје су, куда иду и гдје желе бити, што је на ширем међународном плану препознато, и зато је Босна и Херцеговина била, а и данас јесте, дио шире антифашистичке алијансе.

Већ тада је била преодређена и данашња геополитичка оријентација Босне и Херцеговине. Да то није био случај, не би 1992. године био могућ ни Први март као Дан независности БиХ, нити би био могућ 22. мај као дан пријема Босне и Херцеговине у Уједињене нације.

Били смо дакле у право вријеме на правој страни историје, заједно са Сједињеним Америчким Државама које су кроз све те године, па све до данас остале истински пријатељ наше државе и њених грађана.
Босна и Херцеговина је опстала захваљујући свијести њених грађана о томе гдје припадају и захваљујући њеним пријатељима који су то знали препознати.

У држави Босни и Херцеговини данас се поново доносе велике одлуке. Оне сигурно нису храбре као што су била одлуке из новембра 1943.године, али су значајне, јер чине један државни континуитет. Поново су на страни Босне и Херцеговине оне државе које су то биле и 1943.године. Те одлуке доносе се уз договор и консензус. До њих никада није лагано доћи, али ипак и унаточ свему, ми до њих долазимо, јачајући државу.

Са друге стране, охрабрује чињеница да већина грађана Босне и Херцеговине, истински схвата значај тих одлука, као и то да до њих није лако доћи, да је потребно стрпљења и истрајности.
Ако хоћете да знате да ли сте донијели праву одлуку, послушајте пулс народа, и све ће вам бити јасно.

Народ Босне и Херцеговине препознаје оно што је за нашу државу битно. Усудио бих се рећи да је то онај исти ниво препознавања битног као што је то био случај у новембру 1943. године.

Цивилизацијске одлуке ЗАВНОБиХ-а живе кроз свијест грађана о интересима државе Босне и Херцеговине. И зато са овог мјеста честитам Дан државности свим грађанима Босне и Херцеговине.

Сретан Дан државности Босне и Херцеговине.12 КОМЕНТАРА

 1. Željko Komšić neprestano lažno ponavlja „bez obzira na vjersku i nacionalnu…“
  Ostaje da vidimo zar je toliko teško i kolika je hrabrost potrebna da Željko Komšić sledeće godine posebno istakne značajan rad i doprinos Zorana Tegeltije i Milorada Dodika na jačanju države BiH kao i budućem članstvu u Nato paktu.

 2. Jadnik…
  Ode bih uskoro na Ahiret !!!
  Dzaba ,lazi ,izmisljotine i gluposti u koje vjeruju samo Bosanski Kurdi nad čijim mozgovima monopol drži Izmetbegović.
  Cuj „hiljadugodisnja drzava bih“ a zastava joj stara 16 godina a bicr vjerovatno sad proglasena neustavnom…behehehe
  A „dan drzavnosti“ Zavnobiha na kome je uspostavljen sada vec nepostojeci entitet takođe vec sada nepostojeće zajednicke drzave .
  U svemo tome Bosanski Kurdi ( konstitutivni )
  sanjaju o graDZanskoj bejha u svih 5 kantona gdje čine većinu.( 23% isplakanih u Daytonu)

 3. Ko je sad pa ova Ljiljana Komšić.
  Taman smo se navikli na Željka, kad ono sad pa i Ljiljana.
  Da nisu brati i sestra ili ne daj bože muž i žena.

 4. Nije žena ,jer komšina žena je turkinja !
  Shodno tome i njegova neizmjerna ljubav prema turcima .
  Čak je veći turčin i od dzaferovica ..
  Čudi me da sa bakirom i Zpizdićem nije išao na hadz ??!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *