Шварценберг: Све земље западног Балкана морају бити у ЕУ

Министар иностраних послова Чешке Карел Шварценберг оцјењује да након Хрватске у ЕУ морају бити примљене земље западног Балкана, истичући да Унија, све док то не учини, "у свом непосредном сусједству његује темпирану бомбу". "Балкан се неће смирити све док не учинимо коначно да границе постану незначајне. То је могуће само у ЕУ. Уз то са […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 13:09

Министар иностраних послова Чешке Карел Шварценберг оцјењује да након Хрватске у ЕУ морају бити примљене земље западног Балкана, истичући да Унија, све док то не учини, "у свом непосредном сусједству његује темпирану бомбу".

"Балкан се неће смирити све док не учинимо коначно да границе постану незначајне. То је могуће само у ЕУ. Уз то са тамошњом незапосленошћу до 60 одсто стварамо само социјалне немире", рекао је Шварценберг за бечки дневник "Пресе".

Одговарајући на питање да ли то значи да најприје треба да буду примљене Србија, па чак и Албанија, прије Украјине, Шварценберг је одговорио да су за Чешку Молдавија и Украјина тек у другом плану.

У томе се разликује став Чешке и Пољске која тренутно предсједава ЕУ.

Према његовим ријечима, разговори са Украјином теку добро, а Молдавија предузима огромне реформске напоре.

"То све ће трајати још много година. Некада ће, међутим, успјети ова интеграција у ЕУ", поручио је шеф чешке дипломатије.