Свака част: Полиција и у миру крвари за Републику Српску

Након што су се у јавности могли чути подаци да је министар Лукач дао седам литара крви за Српску, више од 350 полицијских службеника ће добровољно дати крв у оквиру друге републичке акције коју данас и сутра организује МУП Републике Српске.

четвртак, 26 јула, 2018 / 12:05

Касније су у јавност изашли и подаци да је министар тужио Републику Српску због рањавања и наплатио 40.000 КМ, односно 5.714 марака по литри крви, па се поставља питање шта би било да су сви који су у оквиру прве акције, организоване раније поводом Дана Полиције Српске, када је крв дало више од 650 припадника те институције, тужили државу?

Довољно је да и ти који узимају и људима опет дају крв спашавајући животе, немају често здравствено осигурање. Камоли такав ударац на буџет од стране снага реда. Свака част младим момцима из полиције, али сигурно у српској полицији има баш пуно оних који су у рату рањавани.

Даље чисто обавјештајно

То значи у ове двије акције више од 1.000 доза крви. Организован је и велики број ванредних акција давања крви у договору са одјељењима за трансфузију.

Велики број полицајаца су редовни добровољни даваоци крви, што је и разумљиво ако се узме у обзир каквим се послом баве.

Полицајцу који носи пиштољ, крв може сваки дан затребати.

Кад дате крв БУКВАЛНО спасите живот

"За само неколико минута у Заводу за трансфузију крви, односно одјељењу за трансфузију, неко може некоме да спаси живот. Зато позивам све грађане да се прикључе овој акцији, одвоје неколико минута и неком спасу живот", поручила је Гњатовићева и додала да ће припадници МУП-а данас и сутра давати крв у свим градовима Српске и на подручјима полицијских управа.

Директор Завода за трансфузијску медицину Српске Гордана Гузијан рекла је да Завод са МУП-ом традиционално организује овакве акције добровољног давања крви.

"Оне се организују широм Српске у свим нашим службама и у њима учествује велики број људи. То нам у љетним мјесецима заиста значи, јер су тада у свим заводима смањене залихе крви, како због сезоне годишњих одмора, тако и повећаних потреба за крвљу због учесталих саобраћајних незгода", рекла је Гузијанова.

Она је рекла да су залихе крви у Заводу задовољавајуће, те да се већи проблеми могу очекивати у августу.

"Генерално, сваке године биљежимо пораст добровољних давалаца крви управо захваљујући сарадњи са медијима и пропаганди коју радимо са Црвеним крстом и удружењима добровољних давалаца", истакла је Гузијанова.

Командир Полицијске станице Челинац Драган Рајилић позвао је све колеге да се одазову овој акцији, јер се тиме некоме може спасити живот.

"Добровољно крв дајем 22. пут, што ћу и наставити", рекао је Рајилић, који у МУП-у ради од 1991. године.