Швајцарски референдум о имигрантима: Резултат крајње неизвјестан

Према прелиминарним резултатима референдума о ограничењу броја имиграната у Швајцарској, гласачи су подијељени. Аналитичари су очекивали да ће резултат референдума бити тијесан, али све указује на то да су резултати "невјероватно близу". За успјешност референдума неопходно је више од 50 одсто гласова. Гласачи у Швајцарској одлучују о регулативи којом ће на годишњем нивоу бити ограничен […]

недеља, 9 фебруара, 2014 / 12:17

Према прелиминарним резултатима референдума о ограничењу броја имиграната у Швајцарској, гласачи су подијељени.

Аналитичари су очекивали да ће резултат референдума бити тијесан, али све указује на то да су резултати "невјероватно близу".

За успјешност референдума неопходно је више од 50 одсто гласова.

Гласачи у Швајцарској одлучују о регулативи којом ће на годишњем нивоу бити ограничен број страних радника, који улазе у ту земљу.

Швајцарска је због своје стабилне економије у протеклих неколико година све привлачнија за имигранте, али су Швајцарци незадовољни све већим гужвама, посебно на путевима и у јавном превозу.

Противници ограничења сматрају да су Швајцарској потребни обучени радници из ЕУ и других земаља ради дугорочне користи економији.

Од 2007. године, грађани ЕУ су на тржишту рада уживали једнака права као и Швајцарци, јер је то био дио низа Споразума, које је Берн потписао са Бриселом 1999. године, након петогодишњих преговора. Споразум су одобрили грађани Швајцарске на референдуму одржаном 2000. године.

Међутим, коалиција која се залаже за референдум предвођена странком десног центра "Партија Швајцарског народа", тврди да је потпуно отварање врата грађанима ЕУ била велика грешка.

Британски Би-Би-Си упозорава да би усвајањем мјере Швајцарска морала поново да преговара о разним Споразумима са ЕУ, међу којима је и Шенгенски, којим је омогућено релативно слободно кретање радника по Европи.

Швајцарска није чланица ЕУ, али је усвојила одређени број Споразума, укључујући и Шенгенски.Оставите одговор