Швајцарска вјежба војску и плаши се прилива европских избјеглица

Швајцарска војска припрема планове за случај избијања насилних немира широм Европе, страхујући да би се, у блиској будућности, могла суочити са масовним приливом европских избјеглица. Једна од најбогатијих земаља на свијету отворено је изразила бојазан од могућег исхода непрестаних финанијских проблема у Европи и врши војне маневре против могућности избијања немира дуж својих граница. У […]

недеља, октобар 14, 2012 / 11:28

Швајцарска војска припрема планове за случај избијања насилних немира широм Европе, страхујући да би се, у блиској будућности, могла суочити са масовним приливом европских избјеглица.

Једна од најбогатијих земаља на свијету отворено је изразила бојазан од могућег исхода непрестаних финанијских проблема у Европи и врши војне маневре против могућности избијања немира дуж својих граница.

У септембру је швајцарска војска извршила војне маневре под називом “Стабило дуе” и једна од увјежбаваних могућности јесте и “нестабилност широм ЕУ”.

Швајцарска је до сада одржавала неутралан став и одбила је да се придружи еврозони.

Највеће страховање код Берна изазива могућност дезорганизације армија сусједних земаља која ће услиједити због опште нестабилности усљед кризе у еврозони и оштрих мјера штедње у ЕУ. Чланице су приморане да знатно смањују своје војне буџете.

У случају да се протести наставе широм Европе,могло би се десити да полиција и оружане снаге остану без одговарајуће опреме за сузбијање немира.

Швајцарски министар одбране Ули Морер недавно је рекао да се не може одбацити могућност да ће Швајцарској у наредним годинама бити неопходна војска. Швајцарско Министарство одбране и даље настоји да модернизује своју војску упркос противљењу политичара.

Швајцарска има велики буџет за војску и око 200.000 војника док су недавно објављени и планови за куповину шведских борбених авиона “Саб грипен“.

Командант швајцарских оружаних снага генерал Андре Блатман недавно је објелоданио планове за распоређивање додатна четири батаљона војне полиције (1.600 војника) ради заштите стратешкх тачака широм те земље. Очекује се да ће у децембру овај план бити и званично дат на разматрање.

Професор за питања националне безбједности на америчком Војно- поморском факултету Џон Шиндлер је у свом чланку објављеном на интернет страници “20. комитета” предвидио да би, “уколико мета неког новог Андерса Брејвика буду муслимани а не Европљани, ствари врло брзо могле постати веома гадне“, што би могло изазвати побуне муслимана широм Европе.

Швајцарска је и даље чврсто против мултикултуралних политика и сличних је убјеђења као и остатак европских држава. Тако је 2009. године на референдуму усвојена забрана за градњу минарета на џамијама.

Руска телевизијска станица “Раша тудеј“ истиче да је, док је глобална криза приморала неколико европских држава да смање војни буџет, Берн одржао релативно стабилне нивое средстава намијењених за своје оружане снаге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *