Швајцарска још није блокирала 3,4 милијарде франака руске имовине

Швајцарска, популарна дестинација московске елите и мјесто чувања руског богатства, налази се под појачаним притиском да брже идентификује и замрзне имовину више стотина Руса који су под санкцијама.

субота, 14 маја, 2022 / 11:46

Влада те земље држи "одмрзнуте" 3,4 милијарде франака (3,26 милијарди еура) привремено блокиране руске имовине, али напомињу како је укупан износ "замрзнутих" средстава 6,3 милијарде швајцарских франака (шест милијарди еура), јавља Реутерс.

Тај износ, према рачуници британске агенције, нижи је за 1,2 милијарде франака него 7. априла, када је Швајцарска пријавила 7,5 милијарди франака замрзнуте руске имовине, при чему је владин званичник Ервин Болингер указао да су блокирана средства тада смањена за 2,2 милијарде франака.

То значи да је Швајцарска деблокирала милијарде руских средстава, од марта када су уведене санкције Москви због напада на Украјину.

"Не можемо да замрзнемо средства ако немамо довољно основа", рекао је новинарима Болингер, високи званичник у Државном секретаријату за економске послове (СЕЦО) која надгледа примјену санкција.

Швајцарска је популарна дестинација московске елите и мјесто чувања руског богатства, а сада се налази се под појачаним притиском.

Хелсиншка комисија у САД-у, тијело које финансира влада и које се бави питањима безбједности, сарадње и људских права, почетком маја је прозвала Швајцарску као "водећег помагача" руског предсједника Владимира Путина и његових пријатеља. За њих је навела да "користе швајцарске законе о тајности да би сакрили и заштитили приходе стечене злочинима".

Швајцарска влада је на "најоштрији могући начин" одбацила те оптужбе, а предсједник те земље Игназио Касис је у телефонском разговору са америчким државним секретаром Антонyјем Блинкеном затражио од Вашингтона да "одмах поправи обмањујућу слику" о Швајцарској.

Извор: АлЏазира