Швајцарска: Да, за асистирано самоубиство

Гласачи у швајцарском граду Цириху одбацили су данас на референдуму предложене забране асистираног самоубиства и такозваног "самоубилачког туризма", или долазак тешко обољелих странаца у Швајцарску ради еутаназије. Према прелиминарним резултатима, око 80 одсто гласача одбацило је оба приједлога, јавила је швајцарска новинска агенција СДА. Око 200 људи почини такозвано асистирано самоубиство сваке године у Цириху. […]

недеља, 15 маја, 2011 / 17:43

Гласачи у швајцарском граду Цириху одбацили су данас на референдуму предложене забране асистираног самоубиства и такозваног "самоубилачког туризма", или долазак тешко обољелих странаца у Швајцарску ради еутаназије.

Према прелиминарним резултатима, око 80 одсто гласача одбацило је оба приједлога, јавила је швајцарска новинска агенција СДА.

Око 200 људи почини такозвано асистирано самоубиство сваке године у Цириху.

Асистирано самоубиство дозвољено је у Швајцарској од 1941. године уколико то уради особа која није љекар и која нема никаквог интереса од смрти те особе.

Еутаназија, или убиство из милосрђа, легално је само у Холандији, Луксембургу, Белгији и америчкој држави Орегон.

Многи тешко обољели странци, посебно из Њемачке, Француске и Британије, долазе у Швајцарску да изврше самоубиство, или да им неко помогне у томе, користећи швајцарске законе који спадају у најлибералније у том смислу.

Међутим, пораст броја људи који траже да им се оконча живот, као и истраживање које показује да све више људи тражи асистирано самоубиство у Швајцарској, а не болује од неке неизљечиве болести, изазвало је оштру дебату.

Швајцарска влада саопштила је да намјерава да измијени закон о асистираном самоубиству како би се осигурало да се користи само у крајњој нужди за тешко обољеле и да се ограничи "самоубилачки туризам".

Странци неће бити искључени из нових прописа, али швајцарски љекар који препише смртоносни анестетик мораће прије тога да се састане најмање два пута са пацијентом и увјери се да је то истинска жеља те особе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор